Поділитись:

Україна не зможе випускати власне шампанське та коньяк, – експерт

Середа, 06 липня 2016, 16:03
Україна не зможе випускати власне шампанське та коньяк, – експерт

Українські підприємства через 10 років не матимуть права виготовляти власне шампанське чи коньяк.

Про це розповіла експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час круглого столу щодо асоціації Україна-ЄС в Луцьку 4 липня.

Так, за Угодою про асоціацію, Україна змушена буде дотримуватися закону Європейського Союзу щодо захисту географічних найменувань.

Згідно з ним, такі найменування, як, наприклад, "шампанське" , "коньяк", "моцарела", "пармезан", "фета", "рокфор" можна використовувати лише за місцем походження цих напоїв та продуктів. Це, звісно, не в Україні.

"Через 10 років, починаючи з цього року, Україна не зможе випускати українське шампанське, коньяк. Трішки раніше не зможе випускати українську моцарелу, сир фета, рокфор, пармезан і так далі", – зазначає експерт.

Проте пані Мовчан не вважає це проблемою для вітчизняних виробників. По-перше, ЄС за "джентльменською угодою" допоможе тим компаніям, які постраждають від захисту географічних найменувань.

По-друге, українські компанії вміють швидко робити ребрендинг.

"Наскільки я пам'ятаю, Артемівський завод шампанських вин назвав своє шампанське "вином ігристим" багато років тому. Нічого страшного з ним не відбулося", – зауважує експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів