Поділитись:

Коронавірус в Україні: що роблять у в’язницях та СІЗО

П'ятниця, 20 березня 2020, 20:01
Коронавірус в Україні: що роблять у в’язницях та СІЗО

У місцях позбавлення волі заборонили побачення з родичами, а на прогулянку пускають тільки з сусідами по камері, щоб попередити поширення коронавірусу.

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька у коментарі Цензор.НЕТ

"Ми розробили низку планових заходів, сконцентрувавшись на тому, щоб попередити можливе проникнення інфекції в будь-яку з установ, що входять у пенітенціарну систему. Тому змушені були вдатися до непопулярних заходів. Наприклад, обмежити відвідування місць позбавлення волі, скасувавши побачення з родичами. Також щодня на пропускних пунктах перевіряється персонал і, якщо є будь-які симптоми, які вказують, що людина може бути хворою, її не допускають до роботи. Перевіряють в обов'язковому порядку і людей, яких за рішенням суду поміщають під варту. Їх відправляють на 14-денний карантин", – зазначила вона. 

Із її слів, наразі співробітників в’язниць і колоній зобов’язали постійно провітрювати приміщення і проводити додаткове прибирання. На прогулянку ув'язнених виводять із тими, з ким вони перебувають в одній камері.

Заступниця міністра додала: якщо у в’язниці виявлять хворого, то його ізолюють, зроблять тест і, якщо вірус буде підтверджено – госпіталізують під охороною у звичайну інфекційну лікарню. А ув’язнених, які контактували з хворим, відселять в окреме приміщення для спостереження.

Ні тестів, ні лабораторій у пенітенціарній системі немає, аналізи передаватимуть у лабораторії, що працюють у регіонах.

Зі слів Висоцької, наразі Мін’юст з питань запобігання поширенню коронавірусу консультується з експертами з Міжнародного Червоного Хреста та іншими донорськими організаціями, які займаються охороною здоров'я.

Зараз для місць позбавлення волі потрібні засоби індивідуального захисту для медперсоналу.

На думку Висоцької, коронавірус в Україні не може викликати тюремні бунти, як це було в Італії, ситуація повністю контрольована.

Що стосується ізоляторів тимчасового тримання Нацполіції, то, зі слів начальника Головного слідчого управління Максима Цуцкірідзе, наразі серед людей, які перебувають під вартою, хворих немає.

Він пояснив, що у місцях позбавлення волі багато людей хворих на туберкульоз, тому там є спеціальні камери на випадок карантину. А якщо люди будуть госпіталізовані з коронавірусом, то правоохоронці готові забезпечити охорону в лікарнях.

Видання також повідомляє, що Офіс генпрокурора направив начальникам міжрегіональних управлінь з питань виконання кримінальних покарань Мін'юсту лист з проханням проводити засідання суду винятково в режимі відеоконференцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів