Поділитись:

З ким Україна може змагатися за світовий капітал?

Вівторок, 05 липня 2016, 21:28

Українці полюбляють порівнювати свою економіку з економіками інших нині успішних, а раніше бідних країн. Друга Польща і без п'яти хвилин Словаччина — перераховувати можна довго.

Але реальність інша: поляки, словаки, сінгапурці і естонці вже давно вирвалися вперед, суперниками за капітал і ринки ми з ними в найближчому майбутньому не станемо. Так вважають в компанії Baker Tilly, – пише Економічна правда.

Компанія провела власне дослідження і визначила, з ким же сьогодні Україна змагається за світовий капітал.

У компанії вважають, що місце України на економічній карті поруч з країнами Африки та іншими державами третього світу, і порівнювати Україну правильніше з Монголією, Пакистаном або Колумбією.

З цими країнами пов'язана маса негативних і навіть анекдотичних стереотипів, але це не заважає їм випереджати України за деякими економічними показниками.

Колумбія, яка у багатьох з нас асоціюється з розгулом злочинності і наркотрафіком, входить до двадцятки держав-лідерів із залучення інвестицій.

Родина Чингісхана–Монголія — один з найбільш перспективних ринків збуту в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і наш прямий конкурент за капітал.

Для визначення потенційних конкурентів України експерти взяли такі цифри: ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності, інвестиційної привабливості, деякі галузеві рейтинги, а також офіційні дані статистики цих держав і Світового банку.

У України в цих рейтингах такі показники:

ВВП на душу населення: $7,5 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 89

1. Казахстан - наш конкурент на ринку зерна і руди

ВВП на душу населення: $ 24,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 64

Казахстан входить до десятки найбільших експортерів зерна, переважно пшениці — це прямий конкурент України на азіатському зерновому ринку.

Серед головних імпортерів казахстанського зерна Китай, Іран. При цьому країна здатна істотно наростити урожай, адже потенціал врожайності сільгоспкультур реалізований тільки на третину.

А ще Україна і Казахстан є лідерами з видобутку та експорту залізної руди — тут також постійна конкуренція за китайський ринок, який споживає дві третини світового обсягу залізної руди.

2. Іран наздоганяє Україну за виплавкою сталі

ВВП на душу населення: $17,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 155 (2015 рік, до скасування санкцій)

За обсягом ВВП Іран є найбільшою економікою в ісламському світі після Туреччини та Саудівської Аравії. Після скасування санкцій з боку США та ЄС країна переживає інвестиційний бум.

З початку 2016 року Іран вже залучив $3,5 млрд інвестицій і запропонував інвесторам проекти на $30 млрд. Індія хоче побудувати завод для зрідження природного газу саме в іранському порту Чабахар.

Іран минулого року виплавив 16,11 млн тонн сталі і наблизився за цим показником до України — 22,93 млн тонн. Україні є сенс побоюватися конкурента, адже іранський уряд розраховує довести виробництво сталевої продукції в країні до 2025 року до 55 млн тонн, а експорт - до 10 млн.

ВВП на душу населення: $3,2 тис.3. Кенія відбирає в України можливість стати майданчиком для виробництва складної техніки

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 133

Так, ВВП у них майже удвічі менше нашого, але приплив прямих іноземних інвестицій в цю африканську країну за 2013-2014 роки збільшився утричі.

Samsung Electronics відкрив в столиці Кенії, Найробі, завод із збірки принтерів, ноутбуків і телевизоров. Нам тільки залишається радіти першоквітневому жарту про відкриття заводу Apple в Чернівецькій області.

4. Пакистан перетягнув на себе інвестиційний інтерес Китаю

ВВП на душу населення: $5 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 142

Бачите, що ВВП нижчий за український, і в рейтингу інвестпривабливості ми вище? Видихнули спокійно? Але середня зарплата в Пакистані становить $255. Згадайте тепер нашу середню зарплату, яка майже удвічі нижче пакистанської.

Та й взагалі, на частку Китаю припадає 20% імпорту (1 місце серед торгових партнерів) і 11% експорту (2 місце серед торгових партнерів) Пакистану.У 2015 році Китай оголосив про масштабні інвестиційні плани в Пакистані на суму 46 млрд доларів. Грандіозний проект — "китайсько-пакистанський економічний коридор" — дасть можливість КНР отримати прямий вихід до Індійського океану, а Пакистану — приплив інвестицій і енергетичні ресурси Китаю, які допоможуть країні вирішити проблему з нестачею власних.

5. Лаос збирається віджати в України китайський ринок кукурудзи

ВВП на душу населення: $5,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 123

Завдяки географічному положенню у Лаосу є хороший доступ до ринків Китаю. Країна входить до найбільших постачальників кукурудзи в Піднебесну і в подальшому може скласти конкуренцію Україні.

Також КНР планує вкласти близько $31,4 млрд в проект економічної зони на кордоні з Лаосом.З прямими іноземними інвестиціями в економіку Лаосу теж все добре — темп їх зростання в 2014 році порівняно з 2013 становив 45%. Китай і Лаос підписали угоду про будівництво залізниці вартістю в $6,48 млрд, яка стане частиною нового транспортного маршруту в Південно-Східній Азії.

6. Нігерія - країна, яка веде українських бізнесменів

ВВП на душу населення: близько $6,1 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 151

Так-так, ВВП і інвестиційна привабливість у них нижче. І мінімальна зарплата в розмірі $80 в місяць змушує майже 80% населення країни існувати на два долари в день. Але при цьому в квітні 2014 року Нігерія обігнала ПАР за розміром ВВП і таким чином стала провідною економікою континенту.

Нігерія - перший в Африці і восьмий в світі експортер нафти. У 2016 році в країні відкрили заводи Yamaha і Nestlé Waters. Honda, Ford і Mitsubishi також висловили бажання побудувати виробництво в Нігерії.

Навіть українські бізнесмени виявили бажання інвестувати $1 млрд в добудову металургійного заводу Ajaokuta Steel Company в цій країні. Про це раніше заявляв посол України в Нігерії Валерій Александрук.

7. В'єтнам за рахунок дешевої робочої сили залучає інвестиції і видобуває більше вугілля, ніж Україна

ВВП на душу населення: $6,2 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 91

Хоча за вказаними показниками країна знаходиться трохи нижче України, але за останні два роки В'єтнам випередив нас у видобутку вугілля. У 2014 році Кабмін навіть розглядав можливість імпорту вугілля звідти.

За останні п'ять років свої заводи в цій країні відкрили компанії LG Electronics, Foxconn, Intel, Nokia і ін.У В'єтнамі вартість робочої сили на третину нижче, ніж в Китаї, що привертає інвесторів. Samsung Electronics вирішила інвестувати близько 2 млрд доларів в будівництво великого заводу. За прогнозами, 80% телефонів Samsung буде збиратися саме у В'єтнамі.

Також В'єтнам за останні вісім років запустив три супутника в космос, а в 2013 році влада почала будівництво Національного космічного центру.

8. Монголія завалить світ мінералами

ВВП на душу населення: $12,1 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 70

За прогнозами Світового банку, в найближчі десять років економіка Монголії буде рости в середньому на 15% в рік. Якщо врахувати, що зростання економіки Китаю в найуспішніший 2010 рік був на рівні 10%, то це серйозні очікування.

За майже удвічі більшої мінімальної зарплати — $140 в місяць, країна випереджає Україну в рейтингу інвестиційної привабливості на 19 позицій.

Про намір відкритися в Монголії заявив світовий лідер у виробництві дизельних двигунів Cummins. Згідно досліджень Global Property Markets 2014 року, Монголія відразу перетворилася з невідомої нікому країни кочівників в ключову гарячу точку для інвестицій завдяки відкриттю запасів мінералів загальною вартістю 1,5 трильйона доларів.

9. Домініканська Республіка змагається з Україною за інвесторів

ВВП на душу населення: $15 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 83

Поки Україна позбавлялася Януковича і намагалася побудувати нормальну державу, Домініканська Республіка привернула стільки інвестицій, скільки ми не побачимо в найближчі 5 років.

За 2013 рік обсяг прямих іноземних інвестицій в країні збільшився на 52%. На Домініканську Республіку зараз припадає більше третини всіх прямих іноземних інвестицій в Карибському регіоні. А ще країна підписала договір про вільну торгівлю з США. При мінімальній заробітній платі $162 в місяць це дуже навіть непогано.

ВВП на душу населення: $8,2 тис.10. Марокко посунула Україну в списку авіаційних держав

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 104

У 2015 році прямі іноземні інвестиції в Марокко досягли найвищого рівня за 10 років. Інвестиції зосереджені в автомобільній і аерокосмічної областях.

Вони пов'язані з новими проектами таких груп, як PSA Peugeot Citröen, Stelia, Figeac Aero, Delfingen, Siemens, а також з розвитком існуючих інвестиційних програм: канадської Bombardier або японської Yazaki.

Компанія Boeing оголосила про укладення з Ratier Figeac Morocco контракту на виготовлення системи балансування для нового літака 777X. А APM Terminals інвестує в країну $858 млн для будівництва нового терміналу порту.

11. Колумбія увійшла до списку країн з найбільшими іноземними інвестиціями

ВВП на душу населення: $13,9 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 75

У 2013 році Колумбія увійшла до ТОП-20 країн з найбільшими іноземними інвестиціями: вона залучила $17 млрд, а ще підписала договір про вільну торгівлю з США.

Тут придумали свою модель інвестування: будь-яка іноземна компанія може встановити статус особливої економічної зони в будь-якому місці країни. Всього в Колумбії створена сотня таких економічних зон, які принесли $3,2 млрд інвестицій. Мінімальна зарплата в Колумбії зараз — $200 в місяць.

12. Філіппіни дарують світу айтішників

ВВП на душу населення: $7,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 88

Навколо Філіппін проходять найбільш завантажені торгові морські шляхи, що важливо для розвитку економіки.

Завдяки розширенню інвестицій і виробництва філіппінська економіка в 2013 році зросла на 7,2% і стала другою з найбільш швидкозростаючих в Азії після Китаю. Мінімальна зарплата тут становить $200 на місяць.

Цей список не є остаточним, його можна доповнювати.За чисельності населення в 101 млн чоловік 60% — працездатного віку. А філіппінські айтішники - прямі конкуренти вітчизняним. У рейтингу The Global Ranking of IT Outsourcing вони займають 7 місце, українські фахівці — 24.

Наша країна поки зберігає свій конкурентний потенціал, але він скоро вичерпається, і навіть ті держави, над якими ми зверхньо посміюємося, скоро можуть залишити нас позаду.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 березня 2024
16 грудня 2023
08 грудня 2023
03 грудня 2023
28 листопада 2023
22 листопада 2023
09 жовтня 2023
01 жовтня 2023
29 вересня 2023
08 червня 2023