Поділитись:

Вчені розгадали загадку, чому на коралових рифах завжди багато риби

Неділя, 15 березня 2020, 01:42

Коралові рифи зазвичай надають воді чистого, бірюзового відтінку, та дім, де живе приголомшлива кількість різнокольорових риб. Але що підтримує такий достаток рибного життя?

У статті, опублікованій в журналі Science, група міжнародних дослідників з Університету Саймона Фрейзера (Simon Fraser University), Університету Вашингтона (University of Washington) та інших установ розкриває, що безліч риб на рифах підживлюється крихітними рибами, що мешкають там на дні, повідомляє сайт University of Washington.

Дослідники стверджують, що ці дрібно-хребетні – довжиною не більше 2-3 сантиметрів – виконують життєво важливу функцію на коралових рифах, що дозволяє процвітати більшим рибам.

«Ці риби схожі на цукерки», – сказав провідний автор Саймон Брандл. – Це крихітні барвисті згустки енергії, які майже відразу ж з'їдаються будь-яким організмом коралового рифу, який зненацька може їх вкусити, схопити або заковтнути».

«Фактично, переважну більшість цих крихітних риб на рифах з'їдають протягом перших кількох тижнів їх існування. Ми всі були по-справжньому схвильовані, побачивши, як всі рифові мешканці підживлюються одними з найменших хребетних на Землі, включаючи деякі види, що живуть в середньому всього 65 днів», – сказав співавтор Люк Торнабене.

Так чому ж ці риби не зникають з рифів? Дослідники розкрили цю загадку, прослідкувавши за личинками рифових риб, які зазвичай подорожують по відкритому океану в пошуках дому. Виявилося, що з них мало хто виживає. Проте крихітні мілководні риби повністю уникають цієї міграції. Більшість їхніх личинок, здається, просто залишаються поруч з рифами своїх батьків.

«Личинки крихітних рибок абсолютно домінують серед інших поблизу рифів, – сказав Брандл. – Наші дані показують, що ці риби отримують набагато більше користі з кожним яйцем, яке вони відкладають, ймовірно тому, що уникають смертельної загрози відкритого океану».

Це, в свою чергу, забезпечує популяцію дорослих крихітних риб стійким потоком немовлят, які швидко замінюють кожного дорослого, якого з'їдають на рифі. В цілому, ці риби становлять близько 60 відсотків всієї риби, споживаної на рифах.

Дослідники припускають, що таке відбувається на коралових рифах по всьому світу. Крім того, оскільки ці дрібні риби, ймовірно, проводять все своє коротке життя на конкретному рифі, вони є хорошими показниками того, наскільки здоровим є місце існування біля рифа, пояснив Торнабене. Якщо середовище проживання почне деградувати, популяції риб також майже миттєво постраждають. «Багато в чому ці мініатюрні риби – не лише конвеєр поживних речовин», – сказав Торнабене. – Якщо ми будемо пильно стежити за цими крихітними мешканцями, вони можуть служити охоронцями рифа, попереджаючи нас про великі зміни у всій екосистемі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів