Поділитись:

Роботу санепідемслужби виконують сімейні лікарі, – директорка Волинського обласного лабораторного центру (фото)

Неділя, 15 березня 2020, 10:00

Хоч державна санітарно-епідеміологічна служба України припинила своє існування, однак вона виконувала одну із найважливіших функцій – створювала план заходів і давала рекомендації, як діяти у екстрених ситуаціях. Тож нині в Україні було б доречно її відновити.

У цьому переконана директорка Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Янко. Про це вона сказала 13 березня під час круглого столу «Коронавірус в Україні: міфи, ризики та шляхи боротьби». Його організував Громадянський Рух «СВІДОМІ», засновником якого є Андрій Покровський.

Директорка лабораторного центру повідомила, що СЕС мала спеціалістів, інструменти та методику, які нині допомогли б із найменшими труднощами боротися із коронавірусом COVID-19.

«Функції фахівців СЕС лягли на плечі сімейних лікарів. До їх компетенцій тепер водять функції здійснення протиепідемічних та профілактичних заходів щодо інфекційних хвороб, проведення індивідуальної та масової профілактики захворювань та інше», – зауважила Наталія Янко.

Своєю чергою депутатка Луцької міської ради Алла Надточій повідомила, що на рівні міста вже з’явилася комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Влада та депутати повинні тримати руку на пульсі ситуації та слідкувати за дотриманням карантинних умов, адже від цього залежить здоров'я кожного жителя Луцька», – зауважила депутатка Луцькради.

У зв’язку з цим, співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ» Тарас Шкітер закликав волинян дбати про своє здоров’я.

«Лучани мають бути свідомими і дотримуватися рекомендацій МОЗ. Якщо варто самоізолюватися, то треба цього дотримуватися саме 14 днів. Дуже важливо менше ходити у ті місця, де є скупчення людей, та тимчасово утриматися від подорожей. Здоров’я має бути на першому місці», – підкреслив Тарас Шкітер.

Зауважимо, на круглому столі також був присутній співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ» Михайло Наход, лікарка загальної практики – сімейної медицини у КП «Луцький центр первинної медико-саніторної допомоги №1» Ірина Борсук, проректор із науково-педагогiчної роботи та інновацій СНУ ім. Лесі Українки Вадим Ульянов та інші небайдужі лучани.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів