Поділитись:

Оприлюднили нові Мінські протоколи, де визнали суб'єктість ОРДЛО, - ЗМІ

П'ятниця, 13 березня 2020, 12:12
Оприлюднили нові Мінські протоколи, де визнали суб'єктість ОРДЛО, - ЗМІ

Тристороння контактна група домовилася про створення органу, який буде фіксувати суб'єктність ОРДЛО. Росія фіксується в статусі гаранта-спостерігача виявилася на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ. Про це йдеться в рішенні Тристоронньої контактної групи, засідання якої відбулося в Мінську 11 березня. Документи передав в розпорядження ZN.UA джерело в переговорній групі.

У протоколі зазначається, що рішення ТКГ про заснування Консультативної ради буде підписано 25 березня 2020 роки після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.

"Основним завданням Ради є здійснення діалогу, консультацій та вироблення пропозицій щодо проектів політичних і правових рішень щодо врегулювання конфлікту відповідно до Комплексу заходів, в тому числі щодо проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей України", - наголошується в рішенні ТКГ.

Оприлюднили нові Мінські протоколи, де визнали суб'єктість ОРДЛО, - ЗМІ

Оприлюднили нові Мінські протоколи, де визнали суб'єктість ОРДЛО, - ЗМІ

Згідно з текстом документа, критерії та порядок призначення членів Ради визначаються Україною, окремими районами Донецької та Луганської областей України, Російською Федерацією, Федеративною Республікою Німеччина, Французькою Республікою та ОБСЄ самостійно.

Крім того, Україна, окремі райони Донецької і Луганської областей України, Російська Федерація, Федеративна Республіка Німеччина, Французька Республіка і ОБСЄ не пізніше ніж за три робочих дні до дня першого засідання Ради повинні будуть повідомити Спеціального представника Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронню контактну групу про своїх учасників засідання Ради.

Оприлюднили нові Мінські протоколи, де визнали суб'єктість ОРДЛО, - ЗМІ

Оприлюднили нові Мінські протоколи, де визнали суб'єктість ОРДЛО, - ЗМІ

Оглядач ZN.UA Тетяна Силіна так прокоментувала рішення ТКГ: "Перше, що кидається в очі в проєкті даного документа, це те, що в т.зв. Консультативну раду за стіл переговорів або, пардон, "консультацій", на рівних правах і в рівному статусі саджають представників офіційної України та самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". Це те, від чого Київ категорично відмовлявся всі шість років. і це та помилка, вчинена в свій час Кишиневом у врегулюванні придністровського конфлікту, яку експерти наполегливо закликали Київ не повторювати".

За її словами, Росія, яка є агресором, за допомогою цього формату отримує підтвердження своєї мантри "настамнет" і вмощується за стіл переговорів як "посередник", а не учасник конфлікту.

«Можна припустити, що наші західні партнери не стануть заперечувати проти подібного формату, тому що вони давно давали зрозуміти, що приймуть будь-яке рішення, підтримане Києвом і Москвою: мовляв, «головне, щоб ви домовилися між собою». Також неодноразово доводилося чути, зокрема від французької сторони, що Києву так чи інакше необхідно розмовляти з представниками ОРДЛО, і "краще говорити, ніж не говорити".

Друге, що викликає подив і побоювання, це наявність в тексті формулювання про "необхідність всеосяжного політичного врегулювання конфлікту", і повна відсутність хоча б натяку на необхідність негайного припинення вогню, стійкого режиму тиші і забезпечення всіх умов безпеки, необхідних для цього самого політичного процесу. Хоча побіжно згадані в преамбулі проєкту рішення ТКГ (навіть без зазначення назв і дат цих документів) "інші угоди, що становлять пакет Мінських домовленостей" присвячені саме питанням припинення вогню і виведення іноземних військ з території України.

Так чи інакше, Москва проштовхує реалізацію політичних пунктів «Мінська», як і раніше порушуючи всі пункти, що стосуються безпеки. Схоже, в нинішній переговорної команді з Банкової вона знайшла благодатних слухачів і реалізаторів своїх ідей, які, можливо, розраховуючи на те, що в умовах хайпу навколо наростання небезпеки епідемії коронавірусу «мінська зрада» пройде непоміченою», - пише оглядач.

Раніше повідомлялося, що результатом переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську за участю керівника Офісу президента Андрія Єрмака і заступника голови Адміністрації президента РФ Дмитра Козака стала домовленість про створення Консультативної ради.

В ОП повідомили, що учасники переговорів домовилися підписати рішення ТКГ про створення Консультативної ради після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей саміту нормандської четвірки. До складу ради планують включити членів політичної підгрупи ТКГ.

Чим саме займатиметься рада і які завдання перед ним стоятимуть, на Банковій не уточнили. Крім того, за результатами зустрічі сторони досягли домовленостей щодо одночасного відкриття контрольних пунктів в'їзду-виїзду в Золотому і Щастя Луганської області.

Також на Банковій повідомили про домовленості про розведення сил і засобів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів