У вересні Єврокомісія спростить торгівлю з Україною, – експерт

Вівторок, 05 липня 2016, 09:41

У вересні в Україну буде направлена місія Європейської комісії, яка почне переговори щодо підписання так званої угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів.

Про це, посилаючись на джерела в Брюсселі, повідомила експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час круглого столу щодо асоціації Україна-ЄС в Луцьку 4 липня.

"Ця угода дозволить українським товарам, щодо яких вона буде стосуватися, виходити на ринок ЄС так, ніби вони там і були вироблені. Не треба буде отримувати додаткові сертифікати, робити перевірку десь у Європі. Достатньо буде, якщо вам дадуть оцінку відповідності українські служби", – розповідає експерт.

Таким чином українські виробники зможуть отримувати CE маркування (знак європейської відповідності) безпосередньо в Україні, що раніше було неможливо. А після цього матимуть можливість без перешкод експортувати товар у країни Європейського Союзу.

Окрім цього експерт додала, що ще з 2008 року Україна взяла на себе зобов'язання гармонізуватися з міжнародними стандартами для налагодження Зони вільної торгівлі з ЄС.

"З цього часу країна зробила дуже багато: станом на сьогодні вона фактично має горизонтальне законодавство, яке регулює безпечність нехарчових продуктів. Також Україна налагодила ринковий наглядач, метрологію, оцінку відповідності, акредитацію. У всіх цих сферах законодавство зараз відповідає європейському", – зауважує Вероніка Мовчан.

Як зазначає експерт, Україна мала гармонізувати всі ці нюанси до кінця 2016 року, відповідно до положень Угоди про асоціацію.

"Але реально вона зробила це ще минулого року", – оптимістично зауважує пані Мовчан.