Поділитись:

Низькокалорійна дієта запобігає старінню клітин, – вчені

Середа, 11 березня 2020, 03:44
Низькокалорійна дієта запобігає старінню клітин, – вчені

Якщо ви хочете зменшити рівень запальних процесів в усьому організмі, відкласти початок вікових захворювань і жити довше – потрібно менше їсти.

До такого висновку дійшли вчені з США та Китаю, ґрунтуючись на результатах дослідження, яке наразі дає найдетальніший звіт про вплив низькокалорійних дієт на клітинні зміни у щурів. Хоча переваги низькокалорійного харчування давно відомі, нові результати показують, як це обмеження може захистити від старіння на клітинному рівні, – інформує інтернет-портал technology.org.

Старіння – це фактор підвищеного ризику для багатьох захворювань людини, включаючи рак, деменцію, діабет та метаболічний синдром. Експеримент на тваринах довів, що обмеження споживання калорій є найбільш ефективним засобом проти цих вікових захворювань. І хоча дослідники знали, що окремі клітини зазнають багато змін під час старіння, вони не розуміли, як обмеження споживання калорій може впливати на ці зміни.

У своїй новій науковій доповіді професор Інституту Салка (США) Іспісуа Бельмонте та його колеги порівняли щурів, які їли на 30 відсотків менше калорій, та щурів зі звичайним харчування. Вік піддослідних тварин був від 18 до 27 місяців. В перерахунку на людський вік – це від 50 до 70 років.

На початку і після закінчення дієти група Бельмонте виділила та проаналізувала загалом 168 703 клітини з 40 типів клітин з жирових тканин, печінки, нирок, аорти, шкіри, кісткового мозку, мозку та м’язів у 56 щурів. Вчені виміряли рівень активності генів, а також розглянули загальний склад типів клітин у тканинах. Потім вони порівняли показники старших і молодших мишей на кожній дієті.

Зміни, що виникли внаслідок того, що щури із звичайним харчуванням дорослішали, не проявилися у щурів на низькокалорійній дієті. Навіть у похилому віці багато тканин і клітин тварин з обмеженим споживанням калорій дуже нагадували тканини молодих щурів. Загалом, 57 відсотків вікових змін складу клітин, виявлених у тканинах щурів при нормальній дієті, не були присутні у щурів на низькокалорійній дієті.

Найбільше дієта вплинула на деякі клітини і гени, пов’язані з імунітетом, запальними процесами та обміном ліпідів. Кількість імунних клітин майже в кожній дослідженій тканині різко збільшилось при старінні щурів з контрольної групи. Але клітини щурів, які споживали обмежену кількість калорій, не постраждали під час старіння. У бурій жировій тканині (один з типів жирової тканини) низькокалорійна дієта повернула рівень експресії багатьох протизапальних генів до того, що спостерігався у молодих тварин.

«Головне відкриття цього дослідженні полягає в тому, що збільшення запальної реакції під час старіння може систематично пригнічуватися при споживанні обмеженої кількості калорій», – каже Цзін Ку, співавторка дослідження і професорка Китайської академії наук.

Зараз команда вчених намагається використати отриману інформацію, щоб дослідити мішені антивікових препаратів та запровадити стратегії щодо збільшення тривалості життя та здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
08 листопада 2023
07 листопада 2023
27 жовтня 2023