Поділитись:

Знайдена на Марсі органіка може бути пов'язана з давнім життям

Неділя, 08 березня 2020, 02:54
Знайдена на Марсі органіка може бути пов'язана з давнім життям

Астробіологи з Університету штату Вашингтон і Технічного університету Берліна заявили про те, що органічні сполуки, звані тіофенами, які були знайдені на Марсі, можуть бути свідченням існування життя в минулому планети. На Землі такі сполуки зустрічаються в вугіллі, нафті і білих трюфелях, повідомляє DT.UA з посиланням на Phys.org.

У ході нового дослідження вчені вивчили можливі шляхи появи тіофенів на Марсі. За їхніми словами, найбільш ймовірно, що вони стали наслідком біологічних процесів за участю бактерій.

Разом з тим, вчені не виключають небіологічних факторів появи тіофенів на Червоній планеті. У цьому випадку вони могли з'явитися в результаті термохімічного відновлення сульфатів при температурі вище 120 градусів Цельсія.

Біологічний сценарій передбачає діяльність бактерій, які жили на Марсі близько трьох мільярдів років тому, коли планета була теплішою і більш вологою. Бактерії посприяли відновленню сульфатів, що призвело до появи тіофенів.

Підтвердити або спростувати гіпотезу вчених допоможуть зразки, які збере апарат "Марс-2020". На нього буде встановлений інструмент, який дозволить зібрати великі зразки органічних молекул і провести їхній аналіз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів