Поділитись:

Вчені винайшли портативний паперовий тест на коронавірус

Неділя, 08 березня 2020, 04:10
Вчені винайшли портативний паперовий тест на коронавірус

Лише певна кількість державних та місцевих лабораторій мають дозвіл охорони здоров’я США використовувати діагностичні тести на COVID-19, коронавірусне захворювання. Якщо вірус поширюється по всій країні, більшість громад не мають доступу до необхідних тестів.

Інженери-біомедики університету Пердью розробили ручний паперовий прилад, який швидко і точно виявляє різний штам коронавірусу, MERS-CoV, навіть у дійсно невеликій кількості. Чіткий результат тесту можна прочитати безпосередньо з самого пристрою, зробивши його портативним, – повідомляє портал Technology.Org.

Оскільки пристрій не є специфічним для жодного вірусу, ту саму платформу можна було б використовувати для виявлення штаму COVID-19. Але розробка процесу його виготовлення обійшлася б як мінімум у пару мільйонів доларів.

«Пристрої на паперовій основі вже існують – є тести на вагітність на паперових носіях. Оскільки цей пристрій має більш складну форму, процес поки що не розроблений, щоб зробити його доступним у комерційних масштабах. Однак багато процесів в електроніці та виробництві паперу можуть бути переведені на масштабування цього пристрою», – сказала Жаклін Ліннес, доцент кафедри біомедичної інженерії університету Пердью.

Ліннес спеціалізується на створенні портативних діагностичних інструментів, які дозволяють швидко виявити цілий ряд інфекційних захворювань.

Прилади її лабораторії виготовлені з дешевих, але надійних матеріалів, подібних до паперу, таких як скловолокно та целюлоза, і були продемонстровані для виявлення ВІЛ та холери. Щоб знати, чи є зразок позитивним, користувач просто шукатиме другий рядок, який з’явиться поруч із контрольною лінією на паперовій смужці пристрою – подібно до читання тесту на вагітність.

Але поки що команді Ліннес вдалося виготовити ці пристрої в лабораторних масштабах, що вимагає вирізати паперові компоненти вручну.

«Найскладнішим аспектом виготовлення цього пристрою, безумовно, є складання», – зазначає кандидат наук біомедичної інженерії К. Байерс.

Ці проблеми можуть бути легко подолані за допомогою існуючих технологій виготовлення, вважають дослідники.

Паперовий пристрій можна було б виготовити за допомогою тих же інструментів для виготовлення рулонів, що роблять тести на вагітність, і процесу, який використовується для побудови електроніки.

Формат пристрою не потрібно було б змінювати, щоб виявити інші захворювання. Однак, коли пристрій збільшується, він також повинен бути більш чутливим до виявлення меншої концентрації вірусу за клінічною значимістю.

«Цей паперовий пристрій не залежить від конкретного вірусу чи послідовності. Щоб виявити COVID-19, нам просто знадобиться конструкція аналізу, специфічна для цієї послідовності, яка може виходити із зразка проби з носа або горла. Як і в MERS-CoV, користувач може завантажувати аналіз з рідиною на паперову платформу, скласти пристрій і дати йому працювати», – зазначає Ліннес.

Складання пристрою автоматично завершує багатоетапний процес, необхідний для виявлення вірусу. Коли пристрій згортається, рідкі пральні та хімічні речовини, звані реагентами, підштовхують пробу вгору паперовою смужкою, щоб чітко було видно лінію виявлення.

Користувач може перевірити смужку через 40 хвилин, щоб побачити, чи є тест позитивним.

Оскільки реагенти вже висушені на пристрої, працівники лікарень, яким, можливо, знадобиться перевіряти когось поза установою, не доведеться носити з собою флакони з реактивами. Йому просто знадобиться пара пробірок для підготовки аналізу.

Заявка на патент на цю технологію 2017-LINN-67688 була подана через Управління комерціалізації технологій Фонду Пердью. Технологія доступна для ліцензії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів