Поділитись:

Як знайти мотивацію для вивчення англійської?*

Субота, 07 березня 2020, 15:00

Коли у людини є щире бажання вчитися (наприклад, бажання вивчити іноземну мову), тоді процес навчання йде природньо. Або, в ситуації, коли, навпаки, особливого бажання ніби як немає, але «всі вчать - і я повинен». Так часто буває, на жаль: я навчаюся тому що треба. Звичайно ж, це не найефективніший спосіб.

Ось коли від твоїх знань / умінь залежить багато - наприклад, робота цілого підприємства або щось важливе в твоєму житті, тоді ти дійсно мотивований.

Чи можна штучно підвищити мотивацію? Мотивувати себе? Як налаштувати себе вчитися, якщо зовсім не хочеться, але дуже потрібно - адже так буває.

Два типи мотивації:

1)Вчитися «з конкретною метою» - наприклад, отримати роботу, вступити до університету, поїхати в подорож;

2)Вчитися, тому що тобі подобається, ти отримуєш задоволення і не доведеться довго чекати результату. І ця мотивація виявляється найефективнішою. Тут буде доречно процитувати Стіва Джобса: «The only way to do great work is to love what you do.» Чи не він один, до речі, висловлювався на цю тему, і це зрозуміло.

Не завжди можливо кожен день щось особливо любити, але, припустимо, вчитися необхідно - як необхідно - в чесному варіанті - кожен день / або не щодня ходити на роботу. Тому - наступне питання:

Як полюбити мову і вчитися краще?

Психологи вважають, що, як і будь-який інший навик, мотивацію можна створити або її можна поліпшити. Ось деякі поради:

• Бачити перед собою позитив

По-перше, допомагає бачити позитивний «досвід використання мови», що налаштовує на навчання: наприклад, пісні, які подобаються, фільми, класні спортивні матчі.

• Підняти самооцінку

Багато студентів - якщо не всі - схильні надто негативно відгукуватися про свої успіхи у вивченні мови: «Після університету не говорив взагалі, все забув». «Нічого взагалі не розумію на слух», «В граматиці я - нуль». Велика ймовірність того, що справа йде все ж краще. Звичайно, досконалості немає меж, але краще сконцентруватися на тому, що досяг і вмієш, ніж на те, що ілюзорно «міг би» і т.д.

• Орієнтуватися на результат

Звертати увагу, знову ж таки, на позитивні результати навчального процесу. Сучасні курси - практичні (в педагогіці названі «практично-орієнтованими» - «skill-based"): це означає, що після кожного уроку - і навіть після першого - студент зможе поліпшити свою розмовну мову, навчитися чогось конкретного.

• Систематизувати навчання

Ця порада пов'язана з попереднім пунктом про результати діяльності: постаратися зробити процес навчання легшим, доступнішим для себе, систематизувати його. Можливо, розпланувати, що ти будеш робити кожен день.

•Отримувати задоволення

Постаратися знайти щось хороше, нехай навіть там, де його «об'єктивно» немає (сподіваємося, то все ж не так погано). Наприклад, можна ходити на роботу через затишний офіс.

Відносно мови це може бути: «Я говорю - і це ТАК ЦІКАВО звучить», можна записати і послухати. Або ж «У моїй останній закордонній поїздці я говорив з офіціантом в ресторані і мене нарешті зрозуміли».

Чим ще може подобатися навчання - наприклад, тим, що це весело, процес творчий, охоплює багато видів діяльності.

• Знайти партнера для спілкування

Варіантів багато: почати займатися з носієм мови, записатися в розмовний клуб, наприклад в Mandarin Family Club є уроки з носієм мови, можна «завести» партнера по листуванню. Знову ж таки, головне, щоб цей процес приносив задоволення.

• Не приймати близько до серця свої помилки та невдачі

«Не помиляється той, хто нічого не робить», «на помилках вчаться». Це краще, ніж не помилитися і не впізнати.

До речі, згадаємо, вчимося ми найчастіше з основною метою - спілкуватися. Помилки ускладнюють процес комунікації, але не роблять його неможливим. Нас зрозуміли - і це на якомусь етапі вже добре.

• Ставити цілі і заохочувати себе

Цілі можуть бути різними :

1) Прочитати цілу книгу англійською;

2) Кожного тижня вчити певну кількість нових слів протягом місяця;

3) Почати вести блог англійською.

За досягнення цілей можна себе чимось винагороджувати.

• Зрозуміти, що працює краще

«Success builds motivation» : звертайте увагу, як для тебе вчитися краще, що «працює» для тебе краще. Відповідно до теорії, у кожної людини свій стиль навчання: хтось краще сприймає інформацію на слух, хтось краще працює з візуальною інформацією, хтось вчиться, записуючи інформацію або проробляючи певні дії.

Взяти себе в руки

Коли нічого не працює, спрацює напевно найпростіший і прямий спосіб: припинити лінуватися і взяти себе в руки. «Треба - значить треба». Менше думати. Чи не найсучасніший і вишуканий метод, але працює ефективно.

Насправді, питання мотивації – серйозне  і вимагає пильної уваги, і багато можливостей ми втрачаємо через відсутність мотивації.

 

Приходь в Mandarin Family Club і ми допоможемо знайти тобі мотивацію.

Будемо раді зустрічі у « Mandarin family club».

Наші контакти: +380 (66) 703 78 73

3-й поверх, РЦ «Промінь»

Надрукувати
мітки:
коментарів