Поділитись:

Що про Україну говорили іноземні медіа. Дайджест за 4-6 березня

Субота, 07 березня 2020, 01:42

Цього тижня Україна опинилася в центрі уваги світових медіа – за кілька днів відбулася давно очікувана відставка прем'єра Олексія Гончарука, заміна його на прем'єра Дениса Шмигаля, розпуск уряду і призначення нових посадовців Кабміну. Однак в контексті розмови про Україну в іноземних медіа обговорювали не лише політику. "Конкурент" проаналізував матеріали іншомовних видань і пропонує огляд найважливіших новин про Україну за 3-6 березня.

Основними темами були:

а) заміна прем'єр-міністра Гончарука на Шмигаля

б) відставка "заплямованого" уряду, призначення нових міністрів

в) передвиборчі погрози Трампа Байдену щодо його угод в Україні

г) коронавірус в Україні: як готуються до епідемії в школах

д) затримання українського священника, який продавав зброю із зони ООС

 

Урядові перипетії в Україні почалися ще із чуток про те, що Олексій Гончарук написав заяву на звільнення і йому вже готується заміна. Невдовзі українські ЗМІ з інсайдерських джерел дізналися, що Володимир Зеленський на засіданні фракції "Слуга народу" запропонував призначити прем'єром Дениса Шмигаля. Коли інформація підтвердилася і Верховна Рада затвердила нового прем'єра, американська телерадіокомпанія CNN відреагувала на це публікацією.

Президент України Володимир Зеленський замінює прем’єр-міністра

В середу, 4 березня, на позачерговій сесії Верховної Ради депутати затвердили Дениса Шмигаля на посаді прем’єр-міністра після того, як проголосували за відставку Олексія Гончарука.

«Я дійсно вважаю, що попередній уряд робив усе можливе, але сьогодні українцям потрібен уряд, який зробить неможливе. Я сподіваюся, що саме таким і буде наступний Кабінет Міністрів», – сказав Зеленський.

Денис Шмигаль – це третій прем’єр-міністр України за трохи більше, ніж шість місяців, і є новачком у державній політиці. Він обіймав посаду губернатора Івано-Франківської області, а до цього був керівником Бурштинської ТЕС, вугільної електростанції в зазначеній області.

Разом з уже експрем'єром пішов у відставку і Кабінет міністрів. Про те, що в уряді відбудуться кадрові зміни, стало відомо ще напередодні, коли Зеленський попросив скликати позачергове засідання Верховної Ради. Як відзначив американський провайдер фінансової інформації Bloomberg"заплямований" уряд пішов у відставку, натомість на вакантні місця прийшли далеко не "свіжі" обличчя.

«Заплямований» Кабінет міністрів України пішов у відставку  

Президент України Володимир Зеленський, який зобов’язавcя покласти кінець пострадянській традиції в політиці, повернувся до старої практики.

Зіткнувшись зі зростаючим розчарування серед виборців менше, ніж за рік його президентства, Зеленський замінив свого прем’єр-міністра та інших членів кабінету більш досвідченими посадовими особами. Один з них навіть працював в адміністрації Віктора Януковича до того, як він втік до Росії у 2014 році.

Кадрові зміни, підтримані урядом, свідчать про відхід від ідеї «свіжих» облич, які мали подолати економічну корупцію та модернізувати колись комуністичну економіку. Зазначено, що ці зміни викликали хвилю критики серед експертів, які стежать за подіями в Україні.

І поки наша влада розбиралася зі своїми старими-новими представниками, в США офіційно почалися передвиборчі перегони, в яких теж не обійшлося без України. Зокрема в американській газеті The Hill опублікували матеріал, в якому йдеться про передвиборчі погрози Трампа Байдену щодо його угод в Україні.  

Трамп каже, що угоди Байдена в Україні будуть «головним» питанням передвиборчої кампанії 

Президент Трамп заявив, що він зробить угоди колишнього віце-президента Джо Байдена та його сина Хантера в Україні «головним питанням» під час президентської кампанії, якщо Байдена висунуть кандидатом в президенти США від Демократичної партії.

«Це буде головним питанням кампанії. Я буду порушувати його весь час, тому що не бачу іншого виходу. І я не вірю, що вони зможуть відповісти на всі запитання», – сказав Трамп ведучому американського інформаційного каналу Fox News Channel Шону Ханніті в інтерв’ю, яке транслювалося в середу ввечері.

Іншою важливою темою, до якої наразі уже не залишилося байдужих ні в Україні, ні в світі, є поширення коронавірусу. Зокрема, британський інтернет-портал новин The Saxons писав про те, як у зв'язку з госпіталізацією в Україні шести осіб станом на 4 березня у школах Києва почали готуватися до епідемії.

Коронавірус в Україні: школи готуються до можливої епідемії 

Станом на 4 березня, в Україні госпіталізовано шість осіб. Через це в київських школах вирішили ввести більший контроль за здоров’ям дітей. Заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський повідомив, що столиця підготувалася до можливої паніки.

В школах до та після уроків будуть проводитися «п’ятихвилинки здоров’я», де учням розповідатимуть про особисту гігієну. Дітям, які скаржаться на погане самопочуття, щодня перевірятимуть температуру. Вологе прибирання, провітрювання приміщень, очищення поверхонь, меблів та ручок дверей буде проводитися частіше. Усі навчальні заклади Києва щодня звітуватимуть про кількість дітей, що не прийшли до школи.

Ще однією новиною, яка сколихнула українське суспільство і не тільки, стало затримання українського священника, який продавав зброю із зони ООС. Як написала британська газета The Guardianцерковнослужитель вдавав, ніби їздив у зону ООС для "проповідницьких місій".

Україна затримує священника, який використовував проповідницькі місії для перевезення зброї

Священнослужитель був затриманий кілька місяців тому на північному заході України, проте як повідомили представники СБУ, його затримання було оприлюднене лише після подальших розслідувань поліції.

Слідчі стверджують, що з 2015 року священик, ім’я якого не розголошується, здійснював повторні «проповідницькі місії» до району проведення Операції об’єднаних сил на сході України.

«Він повернувся з небезпечними трофеями, які він продавав друзям», – прокоментували затримання працівники СБУ. Відомо, що священик продавав зброю, включаючи гранатомети, гранати і динаміт. Чоловікові загрожує до семи років ув’язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
23 лютого 2024
15 лютого 2024
10 лютого 2024
09 лютого 2024
19 січня 2024