Поділитись:

Правда і брехня про коронавірус в Україні

Четвер, 05 березня 2020, 14:00
Правда і брехня про коронавірус в Україні

Ресурс "По той бік новин" зібрав відповіді на найбільш поширені питання про коронавірус. Відтак, розмежували фейки від правдивої інформації.

Висновни опублікували на сторінці проєкту у фейсбуці. 

  • Так, в Україні є підтверджений випадок коронавірусу.
  • Ні, у світі немає розробленої вакцини від коронавірусу.
  • Ні, алкоголь не лікує від коронавірусу і не укріплює імунітет.
  • Ні, маски не допомагають захиститися від коронавірусу.
  • Ні, цибуля, часник, кмін чи тмін не допомагають і не лікують коронавірус. Загалом усі народні методи лікування у випадку з коронавірусом - це лише байки для заспокоєння нервів (в кращому разі).
  • Ні, у світі немає зареєстрованих випадків передачі коронавірусу через банани та інші фрукти. Вірус передається від людини до людини.

Станом на 5 березня 2020 року у світі зареєстровано 95 169 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 (коронавірус з Вуханю), з них 3 284 – летальні. Одужало вже 53 276 осіб.

3 березня в Україні виявили перший випадок зараження коронавірусом (офіційно – COVID-2019). А це спричинило нову хвилю фейків та сумнівних чуток. 

Захворів чоловік з Чернівецької області. Він з дружиною щойно повернулися з подорожі в Італії. Жінка спочатку перебувала під самоізоляцією вдома. Але після протестів мешканців будинку, її забрали в лікарню. Хоч медичних підстав для цього і не було. Чоловік госпіталізований. Станом на зараз йому стало краще: температури та ознак пневмонії немає, скарги на сухий кашель. Зразки аналізів подружжя відправили до вірусологічної лабораторії Центру громадського здоров’я для тестування на наявність covid-19.

Фейки

Брехнею виявилася інформація, що в Чернівецькій області через підозри на зараження Covid-19 ізольовано вже 35 осіб. Крім чоловіка, який повернувся з Італії, ізольовано тільки його дружину (та й то після пікетів під будинком, в якому мешкає подружжя). Під медичним спостереженням четверо прикордонників, які контактували з подружжям. 

Неправдиві також чутки, що чоловік заразився коронавірусом у Рівному. В Чернівецькій ОДА спростували фейк про те, що його дружина теж захворіла на коронавірус.

Чи готова Україна до коронавірусу?

В Україні є інфекційні бокси, близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тисячі лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч інших медпрацівників. По всій країні у визначених медзакладах почалися навчання на випадок фіксації коронавірусу. До України їдуть дві місії ВООЗ: з питань лабораторної діагностики та з питань готовності України до коронавірусу (ця місія розпочнеться сьогодні). Також йдеться про для проведення спільних тренінгів для лікарів інфекційної ланки. 

Окрім того, Україна закупила тест-систему для виявлення нового коронавірусу. Вона розрахована на обстеження 960 осіб.

Як лікують пацієнтів?

Наразі немає ліків від коронавірусу. Пацієнтам лікують симптоми.

Симптоми коронавірусу:

кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка, утруднене дихання. Сухий кашель, чхання, біль “у грудях”. Проте діагноз може встановити тільки лікар після проведення відповідної діагностики та тестування. 

Що робити?

  • Мити руки з милом
  • Припинити паніку і “спалення відьом”
  • Користуватися антисептиками, коли немає можливості помити руки
  • Припинити вестися на гачок всіляких фармвиробників, які розповідають про ефективність саме їхнього препарату у лікуванні коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів