Поділитись:

Ультразвукові хвилі можуть «хакнути» ваш телефон

Четвер, 05 березня 2020, 01:34
Ультразвукові хвилі можуть «хакнути» ваш телефон

Дослідники спробували розблокувати телефони з допомогою ультразвукових хвиль. 

Такі хвилі не передають чутного нам звуку, але вони все одно можуть активувати Siri на вашому мобільному, надіслати повідомлення, або ж здійснити дзвінок. І все це без відома власника!

Про це повідомляє порталtechnology.org.

Нові дослідження вчених університету Вашингтона в Сент-Луїсі розширюють сферу вразливості мобільних телефонів від ультразвуку. Ці хвилі, як виявили науковці, можуть розповсюджуватися через безліч твердих поверхонь і активувати системи розпізнавання голосу, а особа, яка ініціювала  подібну «атаку», може навіть отримати сигнал у відповідь.

Результати досліджень були представлені на Симпозіумі мережевих систем безпеки у Сан-Дієго.

«Ми хочемо підвищити рівень обізнаності про таку загрозу» –  зазначив  Нін Чжан, доцент кафедри інформатики та інженерних наук у Вищій технічній школі Маккелві.

Чжан та його колеги змогли непомітно надсилати «голосові» команди на мобільні телефони без відома їх власників. Задіявши ще й мікрофон, дослідники змогли безперешкодно віддавати вказівки та отримувати зворотній зв'язок, тим самим повністю контролюючи пристрої.

Ультразвукові хвилі мають вищу частоту, ніж людина здатна сприймати. Мікрофони мобільного телефону, однак, можуть ловити і такі частоти.

«Якщо вмієте поводитися з сигналами, ви зможете ними маніпулювати так, щоб телефон інтерпретував вхідні звукові хвилі, як вашу команду»  – пояснив Чжан.

Щоб перевірити здатність ультразвукових хвиль передавати ці «команди» через тверді поверхні, дослідницька група провела низку експериментів.

Команда випробувала 17 різних моделей телефонів, включаючи популярні моделі iPhone, Galaxy і Moto. Усі, крім двох, були вразливими до атак ультразвукових хвиль, що «подолали» метал, скло та дерево

Команда науковців запропонувала деякі механізми захисту, які могли б убезпечити власників телефонів. Однією з ідей була розробка програмного забезпечення, що аналізує отриманий сигнал для розрізнення ультразвукових хвиль та справжніх людських голосів.

Виявилося, що існує простий спосіб уникнути дії ультразвуку:  тканина з м'яких волокон може призвести до збільшення так званої «невідповідності імпедансу». Іншими словами, можна просто покласти телефон на скатертину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
14:02
15 квітня 2024
04 квітня 2024
01 березня 2024
20 лютого 2024
09 лютого 2024
06 лютого 2024
09 січня 2024
04 січня 2024
28 грудня 2023