Поділитись:

7 термінів, які треба знати, аби всі думали, що ти розумієшся у політиці

Четвер, 05 березня 2020, 07:40

У наш час модно бути експертами та порадниками, які можуть прокоментувати усе: від епідемії коронавірусу до нового одинадцятого альбому Емінема, який влип у скандал. Годі вже говорити про політику. Тут кожен знає тонкощі реформ, хто із ким у змові, чому Іллю Киву викликали в ДБР, як нині почувається Олег Барна та як так сталося, що Бігус випустив своє розслідування про Свинарчуків у період виборчої кампанії.

Розуміючи, що дехто не є професіоналом у політичній сфері, пропоную кілька термінів, озброївшись якими можна стати якщо не експертом, то точно «впливовою людиною у вузьких колах».

Отож:

Ескалація. Це слово не один раз ти чув із телевізора. Найчастіше у форматі «ескалація конфлікту». В загальному – це планомірне нарощування військової могутності держави, армії. А от ескалація конфлікту – це прогресуючий в часі розвиток конфлікту, загострення протиборства. Від латинської scala – це сходи.

Декларація. Ти зараз подумав про декларацію про доходи? Тоді в цьому варіанті декларація – це документ. В загальному ж, декларація  це офіційне проголошення державою, політичною партією, міжнародними, міждержавними організаціями головних принципів їхньої діяльності, програмних позицій, повідомлення про суттєву, принципову зміну в їхньому статусі.

Демагогія. Між цим словом і словом «маніпуляція» можна поставити маленький знак дорівнює.  Це форма свідомого введення в оману широких мас, спекуляція на реальних труднощах і проблемах, потребах і сподіваннях людей з метою досягнення політичного успіху. Тож коли чуєте фразу «розводить демагогію», то відкиньте емоції і сприйміть сказане на холодну голову.

Імпічмент. Це той термін, з яким багато хто познайомився у 2014 році. А чи знали ви, що процедура імпічменту може бути скерована не тільки на президента? Імпічмент – це особливий порядок і встановлена законом процедура притягнення до відповідальності за грубі порушення закону вищих посадових осіб до завершення терміну одержаних ними внаслідок виборів повноважень. Результатом імпічменту, як правило є дострокове припинення повноважень президента або іншого посадовця і усунення його з посади.

Лобізм. Це – можливість легального впливу на державні інститути задля захисту власних інтересів чи інтересів третіх осіб під час ухвалення різноманітних рішень. Лобіювання інтересів завжди відбувається законно. Це може бути така собі «стороння допомога», але аж ніяк не плутайте це із корупцією.

Корупція. А цей термін читайте уважно. Це – використання особою, наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди. Здається, зайві пояснення і не потрібні.

Узурпація. Цей термін також нині на слуху. Його суть у насильницькому, протизаконному захопленні влади або присвоєння чужих прав на щось, чужих повноважень. Узурпатор, відповідно, це той, хто незаконно захопив владу.

Гадаю, цих термінів поки буде достатньо, аби не впасти обличчям в багнюку, коли вчергове доведеться сперечатися на політичні теми. Користуйся на здоров’я =)

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 грудня 2023
24 листопада 2023
02 вересня 2023
20:42
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
18 липня 2022
29 червня 2022
30 квітня 2022
01 квітня 2022