Поділитись:

Оновлене підземелля Луцька: історії, таємниці і сьогодення (відео)

Середа, 04 березня 2020, 17:03
Оновлене підземелля Луцька: історії, таємниці і сьогодення (відео)

Підземелля, що під Кафедральним костелом Святих Апостолів Петра і Павла, існує більш ніж 400 років. Нещодавно їх відкрили для відвідувачів

Раніше підземелля були сакральними та оборонними спорудами. А у радянські часи тут зробили склад. Саме через брак повітря багато років тут був жахливий мікроклімат: холод, сирість та грибок на стінах. Тож найперше тут взялися відкривати повітряні продухи.

Нижній ярус підземелля і взагалі майже повністю був затопленим. Після влаштування системи гідроізоляції та водовідведення просох і тепер доступний для туристів. Заступник директора історико-культурного заповідника "Старий Луцьк" Віктор Баюк зазначає, що підземелля має ще багато таємниць. Каже: тут є замуровані гробниці, а за стінами ховаються інші кімнати. Проте найцікавіше: в підземеллі нібито існує ще один – третій ярус.

Розгадати усі секрети підземелля наразі неможливо. Треба час та гроші. Тому поки намагаються відновити стіни, підлогу, фрески та вітражі. А вхід до підземелля хочуть зробити із середини костелу, як це й було 400 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:   

Надрукувати
мітки:
коментарів