Поділитись:

Купив – став злочинцем: волинян закликають берегти підсніжники

Середа, 04 березня 2020, 17:44
Купив – став злочинцем: волинян закликають берегти підсніжники

Відділ науково-дослідної роботи та керівництво Національного природного парку «Цуманська пуща» просить чоловіків не купувати, а жінок не приймати підсніжники на весняні свята. 

"Кращий подарунок – це обійми та поцілунки", – наголошують на сторінці «Цуманської пущі» у фейсбуці. 

Нацковці наголошують: підсніжник білосніжний, черемша (цибуля ведмежа), шафрани (крокуси) занесені до Червоної книги України. 

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. У Волинській області під загрозою зникнення перебуває близько 20 видів вищих судинних рослин, чисельність яких зменшується через нерегульовану заготівлю населенням задля торгівлі ними.

Законом України «Про рослинний світ» такі дії заборонені. А обов’язки з охорони, збереженню та невиснажливому використанню рослинних ресурсів покладаються на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, власників та користувачів земельних ділянок. Незаконне вилучення з природного середовища рослин, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 510 гривень із конфіскацією незаконно добутого. Забороняється також і купівля дикорослих рослин у фізичних чи юридичних осіб, які заготовили ці рослини без дозволу. Тобто, коли хтось із громадян придбав букетик підсніжників, заплативши за нього певну суму, то він став порушником закону. За такі дії передбачена адміністративна відповідальність у відповідності із статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу), згідно якої громадяни, які скоїли такі дії по відношенню до об’єктів рослинного світу, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 гривень.

За кожну зірвану рослину відшкодовуються збитки в розмірі 9-12 гривень. Отже, букет підсніжників із 50 рослин може обійтися аж у 500 гривень.

За порушення порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до Міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу від ста (1700 грн.) до двохсот п'ятдисяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої. Крім того, за один екземпляр незаконної добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн; шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн залежно від виду, сон-трава – від 37 до 62 грн, залежно від виду.

3 березня муніципальна поліція разом з працівниками державної екологічної інспекції у Волинській області, патрульною поліцією та громадськими екологічними організаціями розпочне перевірки по вулицях та ринках міста для виявлення незаконного продажу ранніх червонокнижних рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів