Поділитись:

Пластир для шкіри запобігає низькому рівню цукру в крові: дослідження

Середа, 04 березня 2020, 02:54
Пластир для шкіри запобігає низькому рівню цукру в крові: дослідження

Інноваційний пластир для шкіри, розроблений дослідниками Торонтського університету, допомагає запобігти гіпоглікемії (низькому рівню цукру в крові) у людей з діабетом, – інформує інтернет-портал technology.org

Команда під керівництвом Ширлі Ву, професорки фармацевтичного факультету імені Леслі Дана, розробила «розумний» пластир, який постачає гормон глюкагон у кров у відповідь на падіння рівня цукру, таким чином запобігаючи небажаним наслідкам. Пластир з мікроголками схожий на нікотиновий пластир, проте він має 100 крихітних голок менше міліметра в довжину.

Професорка Ву стверджує: «Наш пластир з мікроголками є першим у своєму роді. Жоден інший пластир не реагує на низький рівень глюкози в крові. Натомість наш досить чутливий, щоб виявити гіпоглікемію та вивільнити глюкагон, коли це необхідно».

Значна кількість людей з діабетом потребують введення інсуліну для контролю високого рівня глюкози в крові. Але інтенсивна терапія інсуліном часто призводить до гіпоглікемії, викликаючи пітливість, тремтіння, сплутання свідомості, судоми і навіть смерть. Нині випадки тяжкої гіпоглікемії лікуються екстреною ін’єкцією або назальним спреєм з глюкагоном.

Проте люди з діабетом або їх опікуни не завжди можуть розпізнати симптоми гіпоглікемії, щоб надати екстрену допомогу. Також це є викликом для людей, які не мають достатньо інформації про гіпоглікемію, або ж не в змозі впоратися зі складними процедурами лікування.

«Мікроголки проникають у верхній шар шкіри, дозволяючи отримати доступ до тканинної рідини, щоб виміряти рівень глюкози, але вони не зачіпають датчики болю, тому нанесення пластиру безболісне і малоінвазивне», – говорить Амін Гавамінеджад, один із дослідників у лабораторії професорки Ву.

Мікроголки містять губчастий мікрогель з глюкагоном. Один з компонентів мікрогелю зв’язується з глюкозою, перешкоджаючи викиду глюкагону в кров при високому або нормальному рівні цукру в крові. Але коли рівень цукру в крові падає, глюкоза відокремлюється від мікрогелю, що призводить до стискання мікрогелю, який швидко видавлює інкапсульований глюкагон у тканини через мікроголки.

«Пластир усуває потребу визначати симптоми гіпоглікемії пацієнтами або опікунами, оскільки пластир автоматично розпізнає небезпеку і усуває її. Саме розумний дизайн робить пластир унікальним та незвичним», – розповідає Брайан Лу, аспірант в лабораторії професорки Ву.

Варто зазначити, що глюкагон вкрай нестабільний. Тому розробка такої системи мікрогелю, щоб вона могла утримувати і водночас не змінювати глюкагон, була перемогою.

Оскільки команда дослідників опублікувала результати дослідження кілька місяців тому, вони стверджують, що вже багато людей, хворих на діабет, запитували, коли будуть проведені клінічні випробуваннях інноваційного пластиру.

Науковці відповідають, що перед тим, як почати випробування, потрібно провести більше досліджень. Проте команда впевнена, що ця інноваційна технологія зможе змінити процес лікування діабету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 квітня 2024
08 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
30 січня 2024
29 січня 2024
21 грудня 2023
18 жовтня 2023
16 жовтня 2023