Обшивку салону для Audi A3 виготовляють із пластикових пляшок

Середа, 04 березня 2020, 00:30

На сучасному етапі розвитку людства ми не можемо відмовитися від водіння автомобілів та подорожей літаками, що забруднюють атмосферу. Проте ми починаємо шукати інші шляхи покращення наших стосунків з планетою. Німецький виробник автомобілів Audi також є частиною цього руху. Відтепер власники нової моделі Audi А3 зможуть оснащувати салон авто сидіннями, обшивка яких повністю виготовлена з перероблюваних матеріалів, – повідомляє інтернет-портал technology.org

Ця технологія не нова. Чохли для сидінь авто часто вироблять з синтетичних матеріалів. Звісно, якщо ви не замовляєте шкіряні сидіння. А ці синтетичні матеріали отримують від переробки пластику. Знаєте, що іще виготовлене з пластику? Пляшки!

ПЕТ-пляшки утилізують у більшості європейських країн. Люди викидають їх у спеціальні контейнери і отримують за це винагороду. Тоді пляшки стискають, миють, подрібнюють і отримують перероблені гранули. Після цього з них формують довгі нитки, з яких виробляють текстильну тканину. З готової тканини можна виробляти будь-що – від пальто до обшивки сидінь авто.

І хоча Audi A3 – це малогабаритне авто, для декорування його салону потрібно більше 100 пляшок ємністю 1,5 літри. Близько 45 з них йде на обшивку сидінь, а решта переробляється для виготовлення автомобільних килимків. Audi пропонує три різних дизайни тканини, які майже на 89% виготовлені з перероблених матеріалів.

Оскільки більшість частин цієї моделі також виготовлено із застосуванням перероблених матеріалів, це є вагомою перевагою серед інших авто. Уте Гронхейм, що відповідає за розробку матеріалів у відділі текстилю Audi, сказав: «Ми прагнемо зробити обшивку сидінь повністю екологічною і придатною для повторної переробки. Ми вже майже наблизилися до цієї мети».

Очевидно, що в майбутньому шкіра стане неприйнятним матеріалом для декорування салонів авто. Натомість якість синтетичних матеріалів значно покращиться.

Ця подія – чудовий приклад вторинної переробки. Сьогодні ми виробляємо пластик у величезних кількостях. І було б добре, якби ми могли використовувати його не один раз. Можливо, система отримання грошової винагороди за здачу використаних пляшок стане мотивацією для очищення вулиць та зон відпочинку. Наприклад, у Німеччині споживачі одержують назад 25 центів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: