Поділитись:

Обшивку салону для Audi A3 виготовляють із пластикових пляшок

Середа, 04 березня 2020, 00:30
Обшивку салону для Audi A3 виготовляють із пластикових пляшок

На сучасному етапі розвитку людства ми не можемо відмовитися від водіння автомобілів та подорожей літаками, що забруднюють атмосферу. Проте ми починаємо шукати інші шляхи покращення наших стосунків з планетою. Німецький виробник автомобілів Audi також є частиною цього руху. Відтепер власники нової моделі Audi А3 зможуть оснащувати салон авто сидіннями, обшивка яких повністю виготовлена з перероблюваних матеріалів, – повідомляє інтернет-портал technology.org

Ця технологія не нова. Чохли для сидінь авто часто вироблять з синтетичних матеріалів. Звісно, якщо ви не замовляєте шкіряні сидіння. А ці синтетичні матеріали отримують від переробки пластику. Знаєте, що іще виготовлене з пластику? Пляшки!

ПЕТ-пляшки утилізують у більшості європейських країн. Люди викидають їх у спеціальні контейнери і отримують за це винагороду. Тоді пляшки стискають, миють, подрібнюють і отримують перероблені гранули. Після цього з них формують довгі нитки, з яких виробляють текстильну тканину. З готової тканини можна виробляти будь-що – від пальто до обшивки сидінь авто.

І хоча Audi A3 – це малогабаритне авто, для декорування його салону потрібно більше 100 пляшок ємністю 1,5 літри. Близько 45 з них йде на обшивку сидінь, а решта переробляється для виготовлення автомобільних килимків. Audi пропонує три різних дизайни тканини, які майже на 89% виготовлені з перероблених матеріалів.

Оскільки більшість частин цієї моделі також виготовлено із застосуванням перероблених матеріалів, це є вагомою перевагою серед інших авто. Уте Гронхейм, що відповідає за розробку матеріалів у відділі текстилю Audi, сказав: «Ми прагнемо зробити обшивку сидінь повністю екологічною і придатною для повторної переробки. Ми вже майже наблизилися до цієї мети».

Очевидно, що в майбутньому шкіра стане неприйнятним матеріалом для декорування салонів авто. Натомість якість синтетичних матеріалів значно покращиться.

Ця подія – чудовий приклад вторинної переробки. Сьогодні ми виробляємо пластик у величезних кількостях. І було б добре, якби ми могли використовувати його не один раз. Можливо, система отримання грошової винагороди за здачу використаних пляшок стане мотивацією для очищення вулиць та зон відпочинку. Наприклад, у Німеччині споживачі одержують назад 25 центів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів