Поділитись:

Як українцям менше платити за ліки?*

Вівторок, 03 березня 2020, 18:46

Серед більш ніж 20 тисяч аптек та аптечних кіосків, що функціонують в Україні, немає жодного, де ВСІ товари були б дешевше, ніж в інших. І справа тут зовсім не в безсердечних власниках аптек, які бажають нажитися на здоров'ї простих українців.

На кінцеву ціну кожного конкретного препарату впливає цілий ряд факторів. Основний вплив на неї чинять закупівельна ціна та закладений прибуток. Це не єдині, але найбільш суттєві чинники.

З одного боку, їсти хочеться всім. З іншого — своя сорочка ближче до тіла. Тому ми зібрали кілька реальних способів, які допоможуть менше платити за ліки.

 

Програма "Доступні ліки"

Досить специфічний спосіб. До того ж, скористатися ним можна не в усіх випадках. Суть цієї програми полягає в тому, що держава повністю або частково компенсує вартість таких препаратів, як:

  • цукрознижуючі таблетки для діабетиків;
  • засоби для лікування бронхіальної астми;
  • засоби для лікування захворювань серцево-судинної системи.

Для цього ви повинні отримати у свого лікаря електронний рецепт. З ним потрібно прийти в найближчу аптеку, яка бере участь у програмі "Доступні ліки" — там ви можете отримати необхідний препарат.

МІНУСИ. На жаль, у цій програмі задіяні далеко не всі ліки. Крім того, повна компенсація стосується лише недорогих препаратів вітчизняного виробництва. За дорожчі (при цьму часто більш ефективні) імпортні доведеться доплатити. Але все ж це непоганий спосіб економити на ліках без шкоди своєму здоров'ю.

 

Дисконтні картки

Практично кожна аптека має свою дисконтну програму. При покупці на певну суму ви отримуєте дисконтну або накопичувальну карту. У першому випадку — отримуєте знижку на кожну наступну покупку, у другому — нараховуються бонуси, якими можна оплатити частину або повну вартість аптечного товару.

МІНУСИ. На жаль, максимальний розмір знижки рідко перевищує 10%. Крім того, знижку навряд чи вдасться отримати на товар, який бере участь в іншій акції.

Акції

Час від часу практично всі аптеки пропонують придбати товари зі знижкою. Це нормальна практика, не треба переживати, що вам “посватають” прострочені чи підроблені ліки. Аптеці вигідніше зробити знижку та отримати трохи менше запланованого прибутку, ніж залишити ціни на колишньому рівні та не отримати нічого.

МІНУСИ. Складність цього способу економії полягає в тому, що потрібно самостійно відстежувати ці акції. Добре, коли аптеки має сайт і робить розсилку на телефон або електронну пошту. А якщо це невеликий ларьок в сусідньому будинку? Тоді доведеться витрачати багато часу, щоб відстежувати вигідні спецпропозиції.

 

Перевага вітчизняному виробнику

У багатьох дорогих імпортних ліків є недорогі вітчизняні аналоги. Наприклад, у Но-шпи — Дротаверин, у Нурофену — Ібупрофен. Тому не соромтеся запитувати ці аналогиу лікаря чи аптечного провізора.

МІНУСИ. Варто пам'ятати, що самостійний підбір "альтернативи" може бути небезпечним для здоров'я. Не всі аналоги повністю ідентичні оригінальним препаратам. Тому якщо ліки призначає вам лікар, попросіть його вказати можливі варіанти заміни. Лікар, знаючи повну клінічну картину вашого захворювання, зможе підібрати найкращий варіант.

 

Обдзвін аптек

Досить складний спосіб. Щоб скористатися ним, вам потрібно мати багато вільного часу, а також номера телефонів найближчих (або не дуже) аптек. У телефонному режимі ви з'ясовуєте наявність потрібного вам препарату та його вартість.

Коли знайдеться потрібний вам препарат за адекватною ціною, ви його бронюєте. За це аптека надає вам невелику (до 10%) знижку. Вам залишиться тільки прийти в аптеку і забрати своє замовлення.

Головна складність цього способу полягає в тому, що на дзвінки по аптеках потрібен вільний час, якого у сучасної людини практично немає.

 

Бронювання на сайті

Приблизно те ж саме, що обдзвін, тільки в рази швидше. Ви заходите на сайт аптеки, вибираєте потрібні ліки й дивитися на їхню вартість. Так можна шукати по всіх аптеках, які мають сайти.

Завдяки цьому способу ви можете не тільки знайти найдешевші ліки, але й замовити їх на сайті. При цьому аптека надає вам знижку. Тобто, ви вибираєте мінімальну ціну серед всіх аптек і додатково отримуєте знижку за бронювання через сайт.

Головний недолік цього способу — необхідність самостійного пошуку. Але якщо ви маєте вільний час, то це не проблема.

Максимальна вигода

Найкращий та найефективніший спосіб заощадити в аптеці — скористатися сайтами-агрегаторами. В Україні існує кілька популярних аптечних агрегаторів:

  • Liki24.com;
  • tabletki.ua;
  • medbrowse.com.ua;
  • piluli.kharkov.ua та інші.

Суть роботи таких сайтів зазвичай полягає в наданні інформації. Тобто, якщо вам потрібен умовний Ібупрофен, сайт-агрегатор вкаже всі аптеки міста, де є необхідний препарат. Крім того, агрегатор надасть актуальні ціни на потрібний засіб, щоб ви могли вибрати найбільш прийнятну.

Великий плюс користування саме сайтом Liki24.com — можливість відфільтрувати результати не тільки за ціною, але й за відстанню. Тобто, ви самостійно обираєте відповідне для себе співвідношення "вартість препарату / відстань до аптеки".

Після того, як ви визначилися з ціною, ви можете забронювати потрібні препарати на цьому ж сайті Liki24.com! Тобто, вам не потрібно відкривати нову вкладку в браузері або дзвонити в аптеку. Один клік мишкою — і замовлення вже формується.

Ще одна перевага агрегатора Liki24 — можливість адресної доставки. Вам не доведеться витрачати свій час, щоб самостійно бігати по аптеках і стояти в чергах поряд з іншими (потенційно заразними!) людьми. Вам потрібно лише оформити замовлення, а все інше зроблять кур'єри сервісу.

Плата за таку послугу — мінімальна: від 49 до 69 грн. Якщо ліки потрібні вам терміново — це теж не проблема. Кур'єри привезуть вам замовлення в обраний заздалегідь проміжок часу.

Зручність сервісу полягає в тому, що ви формуєте замовлення, а система показує всі аптеки, де є в наявності всі необхідні препарати. Якщо таких аптек немає — сервіс запропонує адресну доставку.

Наостанок — унікальне для України пропозиція від Liki24! Сервіс пропонує можливість БЕЗКОШТОВНОЇ доставки ліків і медичних засобів в лікарні. У деяких випадках така послуга вкрай необхідна.


Чому віддати перевагу?

Кращий спосіб менше платити за ліки — не хворіти. На жаль, так виходить дуже рідко.

Для максимальної економії ви можете комбінувати запропоновані варіанти. Наприклад:

  1. попросити лікаря скласти список більш дешевих аналогів виписаних вам препаратів;
  2. знайти їх за допомогою онлайн-агрегатора;
  3. забронювати за найбільш вигідною для вас ціною;
  4. отримати кур'єрську доставку ліків додому.

Отже, підходьте до свого здоров'я відповідально і будьте здорові!

Надрукувати
мітки:
коментарів