Поділитись:

У Волиньраді пояснили, що буде з книгарнею "Освіта"

Вівторок, 03 березня 2020, 16:31

Проєкт рішення "Про ліквідацію комунального підприємства "Освіта"  оприлюднений на офіційному сайті обласної ради, згідно з дотриманням норм чинного законодавства. Проте на жодній із комісій ще не розглядався.

На цьому наголосили у Волиньраді.

Як йдеться у повідомленні, причиною винесення на розгляд депутатського корпусу рішення про ліквідацію "Освіти" є збиткова діяльність цього підприємства. 2019 фінансовий рік магазин завершив зі збитками у 95 тисяч гривень. При тому, що книгарня не платить орендної плати взагалі. На пропозицію зміни локації здійснення господарської діяльності у відремонтованому за бюджетні кошти приміщенні обласної комунальної власності на вулиці Винниченка підприємство не погодилося, натомість подало ліквідаційний кошторис.

28 лютого 2020 року директор книгарні Оксана Грінченко звернулася з клопотанням виділити з обласного бюджету 560 тис. грн для проведення ліквідаційної процедури та  передбачити їх у регіональній програмі підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2016-2020 роки.

Також в облраді зауважили, що приміщення на проспекті Волі, в якому працює комунальне підприємство, – це власність міста, яке неодноразово зверталося до обласної ради з проханням про вивільнення площ. 

"Обласна рада – власник цього комунального підприємства, і вона має право його закрити. Варто мислити прагматично і розуміти, що книгарня – це все ж крамниця. І крамниця не повинна дотуватися з бюджету, а навпаки бути джерелом його доходів. Це фактично комерційна структура, яка повинна працювати прибутково, до того ж, зважаючи на пільгові умови. Маю на увазі відсутність орендної плати та вигідну локацію. Соціальна роль цього магазину теж уже не така, як раніше. На сьогодні ми маємо розвинений ринок і достатньо книжкових магазинів в Луцьку. Книжку можна вільно придбати і через інтернет. Не варто пов’язувати діяльність саме цього магазину з підтримкою письменників, виданням книг чи освіченістю населення. На усі ці позиції виділяються кошти з обласного бюджету і є нові ідеї їхньої підтримки, які найближчим часом, сподіваюся, втіляться. Зокрема, в апараті ради готується проєкт рішення про збільшення видатків на книговидавництво. Обов'язково буде вирішене питання з приміщенням, яке орендує обласна організація Національної спілки письменників України", – розповіла голова обласної ради Ірина Вахович.  

Остаточне рішення ухвалюватиме сесія обласної ради.

Нагадаємо: у серпні 2018 року Луцька міська рада ухвалила рішення про приватизацію цього приміщення шляхом продажу на аукціоні. Прокуратура оскаржила у суді це рішення. Господарський суд Волинської області назвав рішення міськради незаконним, оскільки на час його ухвалення книгарня "Освіта" мала договір оренди приміщення. Крім того, в Україні діє мораторій на виселення книгарень.

Луцька міська рада подала апеляцію на це судове рішення. Засідання відбулося 21 травня і апеляційний суд відмовив у розгляді.

Книгарня "Освіта" перебувала у приміщенні на проспекті Волі із 1959 року.

До слова, приміщення сусідньої книгарні «Планета» уже продали на аукціоні за 6,4 мільйони гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
19 березня 2024
15 лютого 2024
17 січня 2024
06 грудня 2023
21 листопада 2023
20:30
20 листопада 2023
16 листопада 2023
09:44