Поділитись:

Велетень у стилі класицизму: історія будівництва військового госпіталю на Красному (фото)

Понеділок, 02 березня 2020, 05:22

У Луцьку на розі вулиць Червоного Хреста і Львівської знаходиться дуже нетипова споруда для забудови того району – військовий госпіталь. Триповерховий велетень у стилі класицизму сьогодні стоїть напівзруйнований на території колишньої військової частини.Історія цього будинку почалася багато років тому.

У 1839 році генерал-ад’ютантом Рушкановим був затверджений план міста Луцька. На ньому вказувалося, що замок слід розібрати, – пишуть Хроніки Любарта. 

«Древний Замок, называемый Окольным, коего стены и башни предполагается разобрать для употребления материала на здание Госпиталя»,–зазначалося на плані.

Зрештою, як будівельний матеріал частково використали цеглу із розібраної церкви Івана Богослова з Верхнього замку. У 1850-х роках госпіталь збудували. Свого часу тут лікувалися солдати Охотського, Дніпровського, Камчатського та Ізюмського гусарських полків. У 1922 році у колишньому госпіталі утворили католицьку духовну семінарію. А через 12 років побудували і семінарський костел. Він ще зберігається неподалік.

Після Другої світової територію навколо семінарії почали використовувати для розміщення військових частин. Їх було три: вертолітна ескадрилья, рота авіаційного забезпечення та батальйон зв’язку.

На першому поверсі будівлі розміщувався штаб вертолітної ескадрильї, другий і третій займали казарми, навчальні аудиторії, склади, офіцерські кабінети тощо. На другому поверсі був кінозал.

В 1990-х роках армію активно реформували, тож багато військових частин виявилися непотрібними. Спочатку розформували вертолітну ескадрилью, в 1995 – роту авіаційного забезпечення. Найдовше протримався батальйон зв’язку. Його розформували на початку 2000-х років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024