Поділитись:

Прощена неділя: традиції і заборони цього дня

Неділя, 01 березня 2020, 12:00

В останній день святкування Масниці, цьогоріч – 1 березня, християни відзначають Прощену неділю. У цей день рекомендується вибачитися перед тими, кого ви образили, помиритися з друзями, з якими розірвали зв’язок, та налаштуватися на початок Великого посту.

Про традиції та заборони цього дня пише 24 Lifestyle.

Віддавна основна традиція на Прощену неділю – просити пробачення у всіх, перед ким ви відчуваєте вину. Тож у кожного з нас перед початком Великого посту є чудова можливість позбутися від тягаря на серці. У Прощену неділю варто прийти до церкви, послухати богослужіння і очистити свої думки від поганих помислів.

Якщо ви дотримуєтеся посту, то дуже важливо правильно розпочати цей час. Ваша душа повинна бути чистою та духовно збагаченою. За християнськими канонами, якщо людина вміє прощати людям їхні гріхи, то і її гріхи будуть прощені Господом.

Прощена неділя – останній день, коли дозволяється будь-яка їжа до вживання перед Великим постом. Головною стравою на Прощену неділю вважається яєчня. Залишки їжі треба дати домашнім тваринам.

Що говорити у Прощену неділю?

Просячи вибачення у Прощену неділю, треба сказати: "Пробач мені". Якщо у вас просять пробачення, треба сказати: "Бог пробачить, і я пробачаю". Говорячи цю фразу, ви даєте зрозуміти людині, яку ви пробачаєте, що ви готові примиритися і не тримаєте зла.

Що не можна робити у Прощену неділю

  1. У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, лаятися, сваритися чи навіть ображатися на когось.
  2. Відмовтеся від прання, шиття, прибирання. В цей день не можна займатися фізичною роботою.

Що можна робити у Прощену неділю

  1. Пробачте людині, яка у вас просить вибачення і відпустіть образу. Таким чином ви звільните свою душу від переживань та душевних тривог.
  2. Перед початком Великого посту прийміть сповідь.
  3. Прийдіть на кладовище до родичів і засвітіть свічку. Поминайте їх молитвою та добрими словами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів