Поділитись:

Як зробити та скільки коштує МРТ у Волинській обласній клінічній лікарні

Понеділок, 02 березня 2020, 10:30
Як зробити та скільки коштує МРТ у Волинській обласній клінічній лікарні

Важко уявити медичну допомогу у сучасній клініці без повноцінної променевої діагностики. Магнітно-резонансна томографія – один із найбезпечніших і точних методів діагностики захворювань, який сьогодні дуже затребуваний. Тому, аби зробити МРТ у Луцьку, потрібно стояти у черзі щонайменше кілька тижнів.

Завідувач рентгенівським відділенням Волинської обласної клінічної лікарні Ігор Видиборець розповів ІА «Конкурент», обстеження яких частин тіла можна зробити в лікарні, чи  точне таке обстеження та скільки це коштує. 

Ігор ВидиборецьІгор Видиборець

– Магнітно-резонансну томографію чого можна зробити у лікарні?

– У нашій лікарні роблять обстеження головного та спинного мозку, судин та м’яких тканин навколо, також хребта, суглобів, органів живота та малого тазу. Незабаром ми матимемо можливість обстежувати серце й органи грудної клітки.

–  Як правильно підготуватися до проходження МРТ?

–  Якоїсь особливої підготовки це не потребує. Ви можете вживати їжу, ліки, пити воду. Перед таким обстеженням потрібно зняти та залишити у спеціально відведеній кімнаті годинник, металеві аксесуари, зубні протези, верхній одяг, електронні пристрої, які можуть пошкодитися від магнітного поля. При потребі ми можемо запропонувати спеціальний одноразовий одяг. Якщо ж призначене обстеження – з контрастом, необхідно утриматися від прийому їжі за 2-3 години перед процедурою. А от обстеження органів живота та малого тазу потребує особливої підготовки. Наші спеціалісти пояснюють кожному пацієнту, як це ліпше зробити.

–  А що таке МРТ з контрастом?

– Симптоми деяких захворювань мають візуальну подібність. Тому для того, щоб відрізнити їх, доцільно використовувати спеціальну речовину. Вона вводиться внутрішньовенно. І ось ця речовина й дозволяє краще побачити межі ураження та здорову тканину.

–  При проходженні МРТ-обстеження людина чує голосні звуки. Що це за звуки? Вони відтворюються при обстеженні окремих ділянок тіла?

–  Ці звуки є необхідним атрибутом дослідження. Під час роботи сканера вони бувають різної ритмічності та інтенсивності. А зумовлені зміною полярності скануючої котушки у магнітному полі. Звуки присутні при кожному обстеженні, але не становлять жодної загрози здоров’ю людини.

–  А як проходять обстеження діти? І ті, у кого клаустрофобія?

–  Якщо говорити мовою статистики, то більше обстежується жінок. Жінки більш емоційні, але, маючи певний досвід, можна психологічно підготувати їх та провести необхідне дослідження. З чоловіками, які менше емоційні, важче, їх переконати практично не вдається. Тому якщо людина панікує у замкнутому просторі, необхідно ввести їй заспокійливі ліки. А ще ми завжди рекомендуємо пацієнтам повернутися до свого сімейного лікаря і переглянути доцільність проведення МРТ. При обстеженні дітей віком до 6-8 років дослідження також проводиться під медикаментозним сном. Із старшими дозволяємо перебувати батькам. Хоча, трапляється, дитина і у 5 років витримує таке обстеження. Бо зазвичай – це дуже хворі і бідові діти, які, на жаль, уже багато бачили у своєму житті. 

Як зробити та скільки коштує МРТ у Волинській обласній клінічній лікарні

Як зробити та скільки коштує МРТ у Волинській обласній клінічній лікарні

–  Ігорю Степановичу, а хто не може проходити МРТ?

–  Є певні протипокази. І задля вашої ж безпеки ви повинні попередити про це медперсонал. Якщо у вас імплантований кардіостимулятор, імпланти середнього вуха, штучний серцевий клапан, суглобовий протез, треба утриматися від обстеження. Також не можна робити МРТ, якщо у вашому тілі є металеві уламки, якщо ви перенесли операції з використанням металевих кліпс. Відмовлять у проходженні діагностики і в таких випадках: якщо у вас було поранення ока, якщо у вас брекети, якщо жінка вагітна і, звичайно, якщо у вас сильно виражена клаустрофобія.

–  Які ціни на МРТ в лікарні?

–  Ціна – від 550 до 750 гривень, усе залежить від тривалості та складності обстеження. У цю ціну входять лише витратні матеріали, тобто гелій, електроенергія, плівка та вартість сервісного обслуговування, якщо обстеження – з контрастним середником, то потрібно буде ще заплатити за контраст, вартість його залежить від ваги. Для людини середньої ваги буде становити від 600 до 700 гривень. До речі, у перелік медичних послуг, які оплачує Національна служба здоров’я України, ці обстеження не входять.

Як зробити та скільки коштує МРТ у Волинській обласній клінічній лікарні

–  А чому такі великі черги на обстеження?

–  Мабуть, основна причина у тому, що дослідження є досить тривалим у часі. Наприклад, обстеження головного мозку триває 35-45 хвилин, з контрастом – до 50 хвилин. У зв’язку з цим – обмежена кількість пацієнтів, яких ми фізично спроможні обстежити за день. Хоча, наскільки мені відомо, у країнах, які межують з нами, черга може бути 2-3 місяці. У нас це – 2-3 тижні. Крім того, для пацієнтів, яким необхідне термінове обстеження, наприклад, у зв’язку з оперативним втручанням, ми залишаємо «зелені коридори».

–  Ви кажете, що МРТ-дослідження цілком не шкідливе. А чи точно можна поставити діагноз за його результатами?

–  Щодо безпеки, то для обстеження не використовується іонізуюче випромінювання, а перебування у магнітному полі не завдає жодної шкоди людині. Дослідження на магнітно-резонансному томографі потужністю 1,5 Тесла на сьогодні є золотим стандартом у візуалізаційних методах обстеження. Воно дозволяє розгледіти «біду» розміром 1-2 міліметри. А це дає змогу лікареві-клініцисту вчасно призначити лікування.

–  Як довго чекати на результат обстеження?

–  Ми намагаємося оцінити результати за 2-3 години після обстеження, оскільки багато наших пацієнтів приїжджають з усієї області і їм потрібно повертатися додому. Проте бувають і складні випадки. Тому для більш ретельної діагностики ми просимо пацієнтів приїхати на наступний день або надсилаємо результат на електронну пошту.

Як зробити та скільки коштує МРТ у Волинській обласній клінічній лікарні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024