Поділитись:

Волиняни повертаються додому з "коронавірусних" країн: як діяти

Четвер, 27 лютого 2020, 14:33

фото архівне 

Волинянам пояснили, що роблять в області для захисту від коронавірусу. 

Про алгоритм дій розповіла в програмі на телеканалі "Аверс" очільниця Волинського обласного лабораторного центру Наталія Янко.  Зокрема, говорили про ситуацію, коли люди повертаються додому з країн, де вже фіксували випадки захворювання на коронавірус. 

Передусім, зауважила вона, на пунктах пропуску, в аеропортах усіх мандрівників оглядають. Якщо ж у людини виявиляють температуру біль ніж 37 градусів, то її забирають у лікарню, де вже з нею працюють фахівці.

Усім, хто контактував із цією людиною (пасажирам автобуса чи автомобіля), рекомендують піти на обсервацію або ж самоізолюватися.  

Для кого потрібна самоізоляція?

         Самоізоляція потрібна передусім:

  • якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19;
  • якщо ви нещодавно повернулись із провінції Хубей Китайської Народної Республіки, Ірану, Північної Кореї окремих регіонів Італії (Ломбардія, П’ємонт та Венето) або з інших країн, про які повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України, навіть якщо у вас відсутні симптоми;
  • якщо ви нещодавно повернулися із Китаю (окрім провінції Хубей), Таїланду, Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, Малайзії, Тайваню та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.

Скільки триває самоізоляція?

Вона повинна тривати не менше ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції. 

Як підготуватись до самоізоляції?

Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря та попередньо повідомте його про причини рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатися за допомогою.

Що робити, якщо ви проживаєте не одні.

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, потрібно ізолюватисьяв окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватися окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо – зробіть це.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук із милом, прибирання, зокрема вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю, використовуйте одноразові серветки та хустинки. Під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.

Як організувати доставку харчових продуктів?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей або користуйтеся послугами доставки з дистанційною оплатою.

Що робити, якщо вам необхідно покинути житло?

Якщо у вас виникла гостра необхідність покинути місце самоізоляції – одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтеся антисептиком для рук та дотримуйтеся гігієни кашлю.

Що робити якщо у вас з’явилися симптоми?

Якщо під час самоізоляції у вас з’явилися симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) – негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • регулярно мийте руки з милом;
  • м’ясо, яйця та риба повинні термічно оброблятись;
  • мийте фрукти та овочі;
  • уникайте тісного контакту з будь-ким, хто проявляє симптоми респіраторних захворювань, такі як кашель і чхання; дотримуйтесь відстані не менше двох метрів;
  • якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
  • необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина;
  • уникайте диких тварин та не відвідуйте ферми.

Міністерство охорони здоров’я та Міністерство закордонних справ України рекомендують громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до Китайської Народної Республіки, Північної Кореї, окремих регіонів Італії (Ломбардія, П’ємонт та Венето), Ірану, Японії, Таїланду, В’єтнаму, Сінгапуру та Тайваню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів