Поділитись:

Студентові потрібен набір універсальних навичок, – Роман Романюк

Четвер, 27 лютого 2020, 09:10
Студентові потрібен набір універсальних навичок, – Роман Романюк

Підготовка конкурентоспроможного фахівця – завдання номер один для закладів освіти.

Як поставити знак рівності між пропозицією робочої сили та попитом на працівників говорили 26 лютого під час зустрічі бізнесу, керівників обласних установ і організацій із ректором та професорсько-викладацьким складом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолієм Цьосем.

Студентові потрібен набір універсальних навичок, – Роман Романюк

Вислухав думки різних сторін і висловив власне бачення перспективи й директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Економічний факультет – перший і наразі єдиний серед інших у Східноєвропейському національному університеті, який бере участь у пілотному проєкті запровадження дуальної форми освіти. Студенти з другого курсу отримують перше своє робоче місце на підприємстві та протягом двох днів на тиждень у межах виробничої практики проходять навчання. Із роботодавцем, який візьме на стажування студента, будуть погоджувати навчальний план і програми. Представник бізнесу не зобов’язаний після закінчення навчання брати цього студента на роботу. Планують стажування на виробництві не лише студентів, а і викладачів, які забезпечуватимуть викладання дисциплін в університеті.

Студентові потрібен набір універсальних навичок, – Роман Романюк

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк зазначив:

Запровадження дуальної форми навчання – це тенденції світової практики. Вони сьогодні вже набувають розвитку в Україні. Але ми маємо чітко розуміти деталі, бо часто бізнес каже: ми й так студентів беремо на практику. Саме в цьому й різниця: практика – це разова робота зі студентом (тиждень-два), а дуальна форма навчання – це постійний процес. Дуже приємно, що сьогодні є крупний бізнес, який справді підтримує дуальну форму освіти. Аби такого стало більше – роботодавця потрібно зацікавити. Можливо, зменшенням податкової ставки на законодавчому рівні.

До слова, минулого року на облік Волинського обласного центру зайнятості зареєструвалися майже 500 випускників ВНЗ. Лише 26 – зі Східноєвропейського національного університету.

«Підкреслю, що рівень знань і навичок, які вкладуть у студента в університеті, – фундамент успішної самореалізації випускника. Сьогодні він має бути не просто професійно конкурентоздатним. Потрібно мати набір універсальних якостей, які відповідають сучасним вимогам роботодавця», – зазначив Роман Романюк.

Погляди представників бізнесу та керівників установ різного рівня про те, якими навичками повинен володіти студент, аби отримати змогу вчитися на провідних підприємствах області, співпали: перш за все – бажання навчитися, стресостійкість, навички комунікації, швидке засвоєння нової інформації, знання іноземних мов, гнучкість.

Студентові потрібен набір універсальних навичок, – Роман Романюк

Окрім того, представники бізнесу висловили й пропозиції щодо покращення освіти у виші. Зокрема, рекомендували ввести в перелік обов’язкових дисциплін логіку, стресостійкість та наповнити навчальну програму не теоретичним контентом, а мисленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
10 квітня 2024
16:34
04 квітня 2024
25 березня 2024
08 березня 2024
05 березня 2024
15 лютого 2024
11 лютого 2024
09 лютого 2024
08 лютого 2024