Поділитись:

У заказнику на Волині вирубують ліс

П'ятниця, 01 липня 2016, 17:53
У заказнику на Волині вирубують ліс

На Волині знову вирубують ліс. Активісти ГО "Зелений Тризуб" з'ясовували причини суцільної рубки дерев у 17 кварталі Звірівського лісгоспу у Ківерцівському районі. Те, що у лісі ведуться певні роботи, виявили випадково. Насторожив звук пил та техніки у глибині лісу в День Конституції, 28 червня.

"Ми виявили в лісі цю ділянку , де були працівники і стояла їхня техніка. Сьогодні тут є тільки один причіп. Вони швидше за все приїхали сюди все це вивозити", – розповідає голова обласної організації партії "Зелений Тризуб" Роман Грибовський, – передає Громадське. Волинь.

За версією активістів, лісгосп проводить незаконну санітарну рубку здорових дерев для того, щоб продати деревину на українських та закордонних ринках.

"На площі 1 гектар відведена суцільна санітарна рубка*. Ми стоїмо біля зрізаного дуба, і бачимо здорову крону з зеленим листям, без жодних ознак всихання. Так само не мають ознак всихання і інші дерева поблизу", – переконує керівник відділу відтворення рослинного і тваринного світу Ківерцівського НПП Віталій Жабчук, який також прибув на місце події. Окрім того, за словами чоловіка, ліс рубають на території загальнозоологічного заказника "Зубр", де мешкає популяція волинських зубрів, а згідно законодавства і нормативних документів, на цій території забороняється такий вид рубок.

Під час огляду території спільно з журналістами, до чоловіків підійшов лісничий Звірівського лісгоспу Олександр Доля, та спитав мету візиту. На питання, який шкідник уразив дерева, що підпадають під вирубку, чоловік сказав звернутися до керівництва Ківерцівського лісгоспу за всією необхідної інформацією. У відповідь на звинувачення про рубку на території заказника, лісничий запевняв, що 17 квартал Звірівського лісництва не входить до загальнрзоологічного заказника "Зубр" і порадив активістам перевірити межі території, про яку йде мова.

Лісничому показали природоохоронне зобов'язання, видане нинішнім очільником обласного управління екології ОДА Дмитром Новохатським, в якому йдеться про те, що заказник "Зубр" вміщує частину Ківерцівського лісництва, у тому числі й квартали з першого до 45. І квартал № 17, на якому лісівники проводили суцільну санітарну рубку.

У заказнику на Волині вирубують ліс

У заказнику на Волині вирубують ліс

У заказнику на Волині вирубують ліс

За висновками лісопатолога про стан дерев, які повинні були вирубати, поїхали до Ківерцівського лісгоспу. Там ані директора, ані навіть секретаря на робочому місці не виявилося. З вимогою перевірити законність дій ківерцівських лісівників активісти звернулися до поліцейських.

Поліцейські виїхали на 17 квартал, зафіксували вирубку лісу працівниками Ківерцівського лісництва та взяли свідчення в активістів. Наразі заяву внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань.

*Санітарні рубки — це вилучення з лісу сухостійних, усихаючих, дуже ослаблених, пошкоджених шкідниками, хворобами або внаслідок стихійних явищ, техногенних впливів окремих дерев або їх груп. Санітарні рубки можуть бути вибірковими (коли рубається одно дерево або їх група із запасом 5 і більше м3 на гектар) або суцільними (коли вирубуються дерева на площі 0,1 га і більше).

Надрукувати
мітки:
коментарів