У МОЗ сказали, чого боїться коронавірус
Cтаном на 25 лютого у світі зареєстровано 80 150 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 699 – летальні. Одужало вже 27 695 осіб.
В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано. У всіх людей, хто приїжджатиме з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла, – інформують у пресслужбі МОЗ.
Відповідно до даних ВООЗ вірус, який викликає захворювання COVID-19 називається SARS-CoV-2. Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.
Загалом коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20 ° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, як-от температура, вологість і світло.
Наприклад, при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин. Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі.
SARS-CoV і MERS-CoV схильні до найбільш застосовуваних протоколів очищення і дезінфекції, поки немає ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 веде себе по-іншому.
Також оприлюднили тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:
- працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома;
- якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому;
- варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення;
- працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
- Медзаклади, спецбригади і препарати: чи готова Волинь до боротьби з коронавірусом
- У Хорватії підтвердили перший випадок коронавірусу
- На українському кордоні приїжджим почали міряти температуру
- У Володимирі готуються до зустрічі з коронавірусом
- В Україні всіх, хто повертатиметься з Італії, оглядатимуть лікарі
На луцькій автостанції будують новий торговий центр (фото)
Скільки потрібно грошей для комфортного життя у Луцьку (відео)
Квартира у Ковелі, будинок на Житомирщині та 1,5 млн зарплата: що в декларації заступника прокурора Волині (відео)
Восьмий рік у своє гніздо в «Цуманській пущі» прилітає рідкісний птах (фото)
У нацпарку в Луцькому районі «чорні» лісоруби зрізали дуб-патріарх (фото)