Поділитись:

У МОЗ сказали, чого боїться коронавірус

Середа, 26 лютого 2020, 08:16

Cтаном на 25 лютого у світі зареєстровано 80 150 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  2 699 – летальні. Одужало вже 27 695 осіб.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано. У  всіх людей, хто приїжджатиме з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла, – інформують у пресслужбі МОЗ.

Відповідно до даних ВООЗ вірус, який викликає захворювання COVID-19 називається SARS-CoV-2. Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.  

Загалом коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20 ° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, як-от температура, вологість і світло. 

Наприклад, при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин. Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі.

SARS-CoV і MERS-CoV схильні до найбільш застосовуваних протоколів очищення і дезінфекції, поки немає ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 веде себе по-іншому.

Також оприлюднили тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:

  • працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома;
  • якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому;
  • варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення;
  • працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів