Поділитись:

На озері Мічиган появилися "крижані вулкани" (фото)

П'ятниця, 21 лютого 2020, 00:30
На озері Мічиган появилися «крижані вулкани» (фото)

На американському озері Мічиган зафіксували незвичайне явище – "крижані вулкани".  Вони утворюються при відповідному поєднанні погодних умов, коли хвилі, що рухаються під крижаною кіркою, пробиваються крізь тріщини в ній.

Про це повідомляє N+1 з посиланням на Національну метеорологічну службу США.

Щільність льоду нижча, ніж щільність води, тому при негативній температурі він намерзає на поверхню водойми. Якщо ж рівень води коливається, шар льоду може намерзати з неоднорідною товщиною. Наприклад, можуть виникати конічні виступи, порожнисті з одного боку.

Таким чином, виникають умови для появи "крижаного вулкану" – вода періодично викидається крізь невеликий отвір у льоду. Вчені вважають, що вони формуються на місці тріщин або конічних височин, які постійно відчувають знизу удари хвиль, що рухаються під льодом.

Всього дослідники виділяють три основних умови утворення "крижаного вулкана": високі хвилі (не менше метра), поява досить товстого крижаного покриву, температура повітря на кілька градусів нижча за нуль за Цельсієм. При таких умовах вода, що виплескується, швидко замерзає і призводить до подальшого зростання вулкана. Іноді вони можуть досягати десяти метрів у висоту, але зазвичай істотно нижчі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів