Поділитись:

Навмисні підпали на Волині: розповіді очевидців, коментарі пожежників, згорілі тварини (відео)

Вівторок, 18 лютого 2020, 21:42
Навмисні підпали на Волині: розповіді очевидців, коментарі пожежників, згорілі тварини (відео)

Весна ще не встигла прийти, а Волинь вже охопили пожежі. За останню добу в області трапилося 10 загорань, 6 з яких – в екосистемах.

Луг поблизу вулиці Чернишевського у Луцьку. За кілька десятків метрів від житлових будинків загорілося півтора гектара сухостою. Лучанин Юрій Конкевич усе бачив з власної квартири.

"Через кожні 30-50 метрів був підпал, пізніше була лінія вогню. Спочатку були поодинокі – один, другий, третій, а потім вже утворилася заграва, яка, власне і була у соцмережах. Люди так само обурювалися", – розповідає лучанин.

Чоловік каже, пожежі тут відбуваються щороку. А всьому виною – місцеві господарі, які виносять спалювати сюди суху рослинність.

"Що в голові в цих людей… Солома, вочевидь. Я підозрюю, що тільки коли щось згорить, не тільки та стерня, яку вони вважають ворогом с/г робіт, а й й якась хата згорить, не дай Боже, тоді щось зупиниться", – додає Юрій Конкевич.

І це у той час як лікарі попереджають про ризики для здоров'я, а екологи б'ють на сполох: це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту. Що вже казати про тварин, таких як ось цей їжачок, що вчора опинився в епіцентрі пожежі.

"Ми зараз будемо проводити спільні рейди з екологами, представниками національної поліції, нашими представниками для того, щоб виявляти паліїв. І в межах можливості будемо притягати до відповідальності", – каже начальник Управління ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук.

В Україні передбачені штрафи для паліїїв – від 170 до 340 гривень.

"Зараз в Верховній Раді є законопроєкт щодо внесення змін до статті 77. Там мають збільшитьтся штрафи і, окрім того, вже протоколи можуть складати і працівники ДСНС, і працівники наполіції", – говорить начальник відділу державної екологічної інспекції у Волинській області Антон Поліщук.

Поки що цей законопроєкт не розглядали. Але працівники ДСНС сподіваються, що саме велике грошове покарання змусить людей задумуватися, коли вони раптом вирішать розвести багаття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів