Поділитись:

Скільки лучанам доведеться платити за водопостачання

Четвер, 30 червня 2016, 13:13
Скільки лучанам доведеться платити за водопостачання

Вартість централізованого водопостачання та водовідведення у Луцьку зросте приблизно на 4,3 %.

Про це повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Плановий загальний тариф (вода+стоки) для мешканців приватного сектору становитиме 9, 696 грн за метр кубічний, а для мешканців багатоповерхових будинків – 10,34 грн за метр кубічний води та стоків. У тариф включено витрати на обслуговування споживачів, зокрема повірки квартирних приладів обліку холодної води.

На сьогодні загальна вартість води та стоків становить 9,30 грн за метр кубічний.

Зі слів начальника планово-економічного відділу КП "Луцькводоканал" Ольги Шевчук, основними причинами перегляду тарифів стало підвищення вартості електроенергії, природного газу, обов'язкових зборів та платежів, ріст мінімальної заробітної плати та зменшення обсягів реалізації послуг.

"Вартість більшості складових структури тарифу на воду в порівнянні з цінами минулого року значно зросла. Рівень відшкодування чинними тарифами фактичних витрат з водопостачання становить – 86,8 %, з водовідведення – 90,6 %. Лише за останні півтора року вартість електроенергії змінювалася декілька разів, звичайно, в сторону збільшення. Питома вага електричної енергії в собівартості послуг з водопостачання та водовідведення є найбільшою і становить 32 %. Ціна електроенергії, яка була врахована в чинних тарифах, становила 1,95 грн за кіловат-годину, а на сьогодні вона зросла до 2,02 грн (з ПДВ). Витрати підприємства щомісячно зросли в середньому на 300 тис грн. У рік ця сума становитиме близько 3,6 млн грн, для яких відсутнє джерело покриття. Таке відставання тарифів від нових цін – на електроенергію та інші складові тарифу завдає величезних збитків комунальному підприємству", – зазначила Ольга Шевчук.

Крім цього, за цей період змінилась і вартість матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання. Скажімо, вартість солі, яку використовують для знезараження питної води, зросла в 2,1 рази. Витрати на оплату праці зросли на 19 %.

За словами Ольги Шевчук, як результат, лише за 6 місяців 2016 підприємство зазнало 3 млн 280 тис грн збитків.

У зв'язку з переглядом тарифів у бік збільшення, лучан просять подати показники лічильників та поспішити розрахуватися за воду ще за старими тарифами.

Надрукувати
мітки:
коментарів