Поділитись:

Чому Стрітення — це язичницьке свято?

П'ятниця, 14 лютого 2020, 19:40

Переважна більшість християнських свят у своїй основі — язичницькі, щоправда, приховані під шаром забобонів, прикмет, ритуалів та обрядів. Якісь із них сильніше показують своє язичницьке обличчя, як, приміром, Різдво та Великдень, а деякі — замасковані глибше і потрібна більша робота, щоб під церковним нальотом знайти древню магію минулих часів.

15 лютого в Україні відзначають Стрітення або згідно з церковною традицією — зустріч у єрусалимському храмі Ісуса Христа та старця Симеона. Така зустріч, згідно з Біблією, стала моментом для єднання Старого заповіту в особі Симеона і Нового заповіту, який уособлював Христос та пізніше домінування цієї частини Священного тексту.

Чому Стрітення — це язичницьке свято?

Проте відкиньмо цей момент зустріч і замислимося про Діву Марію, яка і привела Ісуса Христа в храм. Це відбулося на 40 день після народження юного бога, а його матір прийшла до церкви, щоб очиститися. Згідно зі Старим Заповітом, жінка була нечистою після місячних і після народження дітей, причому, якщо народжувалася дівчинка термі нечистості збільшувався вдвічі. Жінка мала принести до храму тварин, щоб жертовно очиститися.

Зафіксуймо у пам’яті цей момент та помізкуємо над іншим. Календарні свята - це не просто черговість зимових, весняних, літніх і осінніх свят. Це — одвічне колесо року і щоб це колесо ніколи не зупинилося, древні та й сучасні люди досі роблять ритуали, можливо, навіть не замислюючись про їхню глибоку сакральність і справжню суть.

Усі міфи світу — це насправді один величезний мономіф, який розповідає про пригоди героя чи героїні і веде нас через цикл пригод та подій на цьому колесі року.

На Різдво, воно ж зимове сонцестояння, богиня народжує нового бога, немовля-Сонце. І, наступна точка — це Стрітення, час для ритуального очищення богині. Діва Марія, яку християнство нещадно позбавило статусу Богині-Матері, ймовірно, теж очищувалася після пологів. Це суто фізіологічний процес.

Перші календарі були жіночими із 13 місяцями, бо стільки менструацій переживає жінка протягом року. 40 днів після пологів теж є зрозумілими, бо стільки часу триває кровотеча після пологів, криваві лохії.

Тому цілком логічно, що для древніх людей 1-2 лютого або 15 лютого за новим календарем був часом, коли богиня відновлювала сили й це потрібно було відсвяткувати. Цей день у різних народів називається по-різному. В Україні — це Громниці, у кельтів — Імболк, у сучасній Європі — Кенделмас (День свічок, меса свічок), а в сучасних США — славнозвісний День бабака. Назви різні, але суть — єдина. Це час очищення і надії на хороший новий рік, час свічок, час зустрічі зими і весни, вогню і води. Вважається, що, чим більше свічок палатиме у цей день, тим більше сил буде у юного бога, маленького хлопчика-Сонця.

На Стрітення весна потрішки починає входити у свої права і Стрітення символізує відродження Сонця — повертаються пташки, прокидаються бабаки, люди за поведінкою тварин починають визначати, якою ж буде погода далі.

Поговорімо ще трішки про Богиню — у європейських народів навіть дотепер центральне місце у ритуалах, які пов’язані зі Стрітення займає фігура Бригітти. Це кельтська богиня вогню, ковалів і поезії. Вона з експансією християнства була витіснена зі свого місця у язичницькому пантеоні, проте церква так і не змогла знищити віру в неї язичників. Так язичницька Бригітта стала святою Бригіттою, повитухою Діви Марії. Так одне знову було просто підмінене іншим.

Зараз зима, але Богиня очистилася, а Бог стає дорослішим, попри те, яку традицією, релігію чи віру чи маєте. Нове — це лише добре забуте старе, просто у вирі подій та історії, не варто забувати про минуле.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів