Поділитись:

Що язичницького приховує День святого Валентина?

Четвер, 13 лютого 2020, 19:40

14 лютого в Україні відзначається романтичне і комерційне свято День святого Валентина. Про те, що у нього язичницьке коріння, переказувати не буду, це можна і в «Вікіпедії» прочитати.

Мені б хотілося вам розповісти, що й самі символи любові, наприклад, лебідь чи голуб теж язичницькі, просто на них одягнули християнську маску.

Древні боги та богині давнього світу були тісно пов’язані з тваринами. Зв’язок тварин з любов’ю багато в чому йде корінням у світ міфології. Одним з таких прикладів лебідь, який став символом кохання після того, як грецький бог Зевс, відомий своїми любовними пригодами, перетворився у лебедя, щоб спокусити смертну царівну Леду. Цей сюжет пізніше зображали відомі художники та скульптори.

У кожної богині кохання були свої тварини. Наприклад, Афродіту, яка була грецькою богинею любов і краси, пов’язували з оленем, козою, леопардом, черепахою, дельфіном (які єдині серед тварин займаються сексом заради задоволення, а не розмноження) і голуб, якого узяло пізніше на своє озброєння християнство.

Єгипетській Ізіді, як і Афродіті, було присвячено теж чимало тварин, серед яких корова, мавпа, кішка, собака, скорпіон, жаба, змії. А її священними птахами були гусак, яструб, орел, гриф і ластівка.

Люди наділяли тварин людськими та божественними характеристиками. Наприклад, малинівки птахи з червоними грудками, нібито привертали успіх і пристрасть. Голуби, про які вже йшлося вище, стали символами кохання і богинь, бо літають у повітрі, а, значить, можуть донести до небес прохання про кохання.

Інші тварини мали особливу любовну роль, бо співіснували разом з людиною. Ведмідь, символ скандинавської богині Фреї, символізував зцілення, гармонію, терпіння і відвагу.

Олень символізує ніжність, м’якість, родючість. Лев теж відомий символ любові, який говорить про любов до сім’ї, силу і сміливість.

Змії, які у всьому світі символом мудрості, раніше були сексуальними символами чуттєвості і були атрибутами Великої Матері Богів. Але з приходом християнства усе змінилося і змії стали прибічниками темних сил.

Жаби, які так часто супроводжують відьом, теж любовні символи давніх богинь. Жаби уособлюють жіночу енергію, родючість, нові починання та успіх.

Розберемо й інші символи кохання. Квіти, які ми так часто даруємо, щоб виявити свої почуття, як символ теж мають язичницьке коріння. Саме Афродіті були присвячені троянди, фіалки, нарциси та лілії. Червоні троянди символізують пристрасть, адже вони стали червоними через кров Афродіти, яка пролилася, коли та босою бігла на побачення до коханого. Рожеві троянди символізують ніжну любов. Фіалки мовою квітів означають «я теж тебе люблю», а незабудка говорить про вірність коханому, а ось амарант символ розбитого серця. Розмарин теж нагадує про любов.

Купідон, який стріляє у серце людей, це син римської богині кохання Венери, тому він теж язичницький символ.

Серце, яке всюди малюють на валентинках, теж язичницький символ. Адже, саме в серці, на думку древніх народів, знаходяться усі емоції та саме життя.

Язичницькими символами любові та кохання, й дорогоцінне каміння, яке дарують на знак любові. Алмаз для нерушимої любові, рубін це пристрасна любов. А перлини присвячені місяцю як супутнику древніх богинь і говорить про ідеальність у нашому недосконалому світі. Рожевий кварц асоціюється з чакрою серця і, відповідно, любов’ю.

Дерева це теж язичницькі символи кохання. В древній Європі чоловік мав сплести вінок з березових гілок, які символізували нові починання, щоб заявити про почуття до коханої жінки. А гілля верби, символізують нерозділене кохання і нагадують про те, що від болю кохання можна вилікуватися і не зламатися.

Тому, як бачимо, більшість відомих нам символів кохання і любові, які використовуються і дотепер дуже давні і язичницькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів