Поділитись:

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Четвер, 30 червня 2016, 14:00
Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

На сьогодні Ощадбанк – одна з небагатьох фінансових установ в Україні, яка продовжує кредитувати бізнес. Окрім того, банк є лідером з приросту депозитів, що свідчить про довіру клієнтів навіть у кризових умовах.

Про перспективи розвитку банку журналісти сайту новин Луцька "Конкурент" спілкувався з начальником Волинського обласного управління Ощадбанку Андрієм Паскевичем.

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Якими є результати діяльності Волинської філії Ощадбанку? Які цілі ви ставили і чи досягли їх?

Наша діяльність у першому кварталі була прибутковою. З кожним місяцем результати дедалі кращі. Якщо говорити про Ощадбанк загалом, то в I кварталі 2016 року отримано чистий прибуток у розмірі 112 мільйонів гривень. За підсумками 2015 року ми є лідерами з приросту депозитів фізичних осіб – майже на 5,5 мільярдів гривень. Також уперше з 2008 року Ощад почав повертати кредити рефінансування, які отримав від Національного банку.

Можемо сказати, що Волинське обласне управління не підводить команду. Ми знаходимось десь посередині внутрішнього рейтингу філій.

Наш колектив докладає максимум зусиль, щоб Ощадбанк був першим на Волині.

Що потрібно зробити, щоб Ощадбанк став першим?

– Конкурентами вважаємо 1-2 банківські установи. І, на мою думку, коли ми станемо першими – це питання часу. Якщо буде довіра клієнтів, якщо будемо надавати якісні послуги, ми зможемо це зробити. Все залежить від нас.

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Ощадбанк є наступником радянського Сбербанку. І багато людей, особливо старшого покоління, ще з тих часів здійснюють платежі в касах Ощадбанку: за комунальні послуги, телефон тощо. Чи не тому ви зараз маєте черги? Адже є багато клієнтів, які хочуть здійснювати інші операції, а довжелезні черги відлякують.

Ощадбанк змінюється – починаючи з зовнішнього вигляду і закінчуючи ставленням до клієнта.

Це повна перебудова всіх процесів. Це хол-менеджери, які зустрічають клієнтів фразою "Вітаємо в Ощадбанку". Це відділення нового формату, фактично європейського зразка. Це розвиток альтернативних каналів продажів. Це і термінали самообслуговування, і web-банкінг, і mobile-банкінг. Ми намагаємось, щоб клієнт витрачав якомога менше часу, щоб він мав можливість здійснити будь-який платіж дистанційно, не відвідуючи відділення.

На Волині відділення нового типу функціонують не лише в Луцьку, але й у Ковелі, Нововолинську, Володимирі-Волинському. Оновлена мережа Ощадбанку вже налічує 314 відділень та перевищує мережі деяких провідних банків України, зокрема банків першої десятки. Такі установи працюють в рази ефективніше, а люди більше задоволені рівнем обслуговування.

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Щойно ви згадали про web-банкінг. Зараз, напевне, найпопулярнішою банківською електронною платіжною системою є Приват24. Ощадбанк теж намагається робити кроки в цьому напрямі?

Ми постійно вивчаємо думку клієнтів. Ощадбанк лише нещодавно почав працювати в даному сегменті ринку.

Але ми оновили корпоративний сайт і активно вдосконалюємо сервіс "Ощад 24/7". З його допомогою можна не виходячи з будинку відкрити віртуальну картку, здійснити онлайн-операції з платіжними картками, оплатити комунальні послуги, переказати гроші на картку в системі "Швидка копійка", придбати електронні квитки на різні види транспорту тощо. І все це доступно 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Є основні конкуренти й інші банки, яких ми на сьогодні вже обігнали. На сьогодні в області ми впевнено займаємо другу позицію, а за деякими параметрами виходимо на перше місце.

Останнім часом в Україні знижуються процентні ставки за кредитами та депозитами. Чи означає це, що українська економіка вже вибралася з ями і попереду – роки зростання?

Щоб робити ті чи інші висновки, потрібно володіти показниками. Економіка Волинської області не розвивається окремо, вона інтегрована в економіку України загалом. На мою думку, після тривалого періоду стагнації повинно настати економічне зростання.

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Щодо курсу долара – ми пам'ятаємо, як він зростав, доходило навіть до 42 гривень за долар. Минулоріч він знаходився приблизно на позначці 27. В останні півроку він знизився до 25 гривень за долар і зупинився. Як вважаєте, це результат правильних дій НБУ чи просто в людей закінчились кошти, за які вони купували вільну валюту?

Думаю, що в даному випадку діє сукупність чинників. Це й політика Національного банку, і фактор платоспроможності населення.

НБУ поступово знімає валютні обмеження, які було запроваджено в часи стрімкого падіння курсу гривні. Коли варто очікувати повної лібералізації і чи потрібна вона на валютному ринку взагалі?

Це компетенція Національного банку. Зрозуміло, що для споживача краще, якщо обмежень на валютному ринку немає. Але для стабільності економіки валютний ринок має бути підконтрольним державі та не повинен бути хаотичним.

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Які послуги Ощадбанку зараз користуються найбільшим попитом?

Це запитання можна поділити на дві частини. Якщо брати фізичних осіб, то вони активно користуються депозитами. Темпи приросту депозитів у нас зараз одні з найкращих. Це один з тих показників, де ми вже перші. Дуже популярними є грошові перекази. Крім того, збільшується кількість підприємств, які перейшли до Ощадбанку на обслуговування за зарплатним проектом.

Юридичним особам Ощадбанк пропонує розрахунково-касове обслуговування. Ми проводимо платежі майже в онлайн-режимі. Також вони розміщують у нас депозити і кредитуються. Ми сьогодні чи не єдиний банк, який видає кредити для бізнесу.

Щойно ви зазначили, що дуже популярними є зарплатні проекти. В чому основна зацікавленість? Великі зарплатні проекти збільшують ліквідність?

Зрозуміло, що зарплатні проекти впливають на фінансово-економічні показники фінансової установи. Але вони також генерують довіру до банку. Ніхто і ніколи не буде тримати свої кошти в банку, до якого немає довіри. Ощадбанк володіє тією опцією, яку може надати лише державний банк, – державну гарантію виплати коштів у повному обсязі. Це величезна конкурентна перевага. Багато наших клієнтів це розуміють і довіряють саме Ощадбанку.

Андрій Паскевич: «Ощадбанк стане першим. Це питання часу»

Яким Ощадбанк бачить себе в майбутньому?

Ми рухаємось уперед. Є чітка стратегія розвитку та зрозумілі цілі. І по кожній з них ми вже готові демонструвати реальні досягнення. В реалізації державної програми енергоефективності Ощадбанк є ключовим партнером уряду. 90% державних програм реалізується через наш банк.

Ми бачимо себе партнером № 1 як для держави в цілому, так і для кожного українця зокрема. Головне завдання полягає в тому, щоб люди з гордістю говорили: "Це моя країна. Це мій банк!"

Надрукувати
мітки:
коментарів