Поділитись:

Де і скільки українцям платять у Польщі за годину

Четвер, 13 лютого 2020, 20:02
Де і скільки українцям платять у Польщі за годину

Лише 6 % українців готові працювати в Польщі за мінімальну ставку (у 2018-му таких було 40%), а найбільше заробітчани заробляють у промисловій сфері та маючи посвідку на проживання

Про це йдеться у дослідженні Центру східноєвропейських студій Варшавського університету (у співпраці з компанією EWL S.A.), – пише Європейська правда. 

Вищі заробітки на Заході залишаються головною причиною міграції українців до Польщі – такої думки дотримуються майже 80 % респондентів.

Втім, у порівнянні з 2018 роком, на 11 відсоткових пунктів (в.п.) збільшилася кількість людей, котрі серед причин міграції називають відсутність роботи в рідному населеному пункті. 

Де і скільки українцям платять у Польщі за годину

При цьому подвоїлася група працівників, котрі бажали заробляти 13-15 злотих (90-105 грн) нетто за годину (33 %), а частка респондентів, які очікують заробітку 15-20 злотих (105-140 грн) нетто за годину, зросла майже втричі – до 19 %

Понад 61 % тих, хто працює в Польщі вперше, розраховують заробити менше 13 злотих (90 грн) за годину. Своєю чергою понад 47 % респондентів, які працювали в Польщі більше п’яти разів, зараз одержують понад 15 злотих (105 грн) за годину. 

Найнижчі зарплати – у трудових мігрантів, що працюють від 3 до 6 місяців: понад 48 % з них заробляють до 90 грн за годину.

Вищі зарплати отримують українські власники посвідок на проживання (тимчасових або постійних). Понад 70% респондентів, які заявили про наявність у них посвідок на проживання, заробляють більше 15 злотих (105 грн) за годину.

Де і скільки українцям платять у Польщі за годину

Майже третина власників цих документів можуть розраховувати на зарплату навіть до 35 злотих (244 грн) за годину.

З-поміж польських регіонів з найвищим представництвом української діаспори найкращі заробітки зафіксовані в столичному, Мазовецькому воєводстві. 

Де і скільки українцям платять у Польщі за годину

Понад 45 % громадян України, що працюють тут, заробляють більше 15 злотих за годину роботи.

Згідно з опитуванням, майже 10 % респондентів, котрі отримують мінімальну ставку, не знають польської мови. А понад 51 % громадян України, які дуже добре або вільно розмовляють польською мовою, можуть розраховувати на заробіток, що перевищує 15 злотих (105 грн) за годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів