Поділитись:

Facebook випадково заблокував цілу мову

Середа, 12 лютого 2020, 01:42
Facebook випадково заблокував цілу мову

Деякі користувачі Facebook зіткнулися з проблемою – вони не могли опублікувати записи з використанням качинської мови.

Про це повідомляє портал ITC.ua.

"При спробі відправити в соцмережу запис цією мовою з'являлося повідомлення про помилку та повідомлення "Ми не можемо опублікувати це. Натисніть для отримання додаткової інформації". Але й додаткова інформація не дозволяла пролити світло на джерело проблеми", – йдеться в повідомленні.

Пізніше стало відомо, що проблема з публікацією повідомлень качинською мовою була викликана помилкою мовної інфраструктури Facebook і збіглося із запуском того ж дня оновленої моделі ідентифікації мов, яка підтримує десять нових мов, включно із качинською.

Представник соцмережі зазначив, що Facebook виправила проблему протягом кількох годин після отримання звітів – вже 17 січня.

Але цей технічний збій став причиною для чергового скандалу й звинувачення Facebook у відсутності прозорості. В качинській мові використовується латинський алфавіт. Сама мова поширена серед народу качин в штаті Качин (М'янма). Цей народ є переважно християнською меншістю, які проживають у самому північному штаті країни з буддійською більшістю. І він зазнає пригноблення з боку уряду країни, зокрема уряд М'янми офіційно не визнає національний прапор Качин й не дозволяє підіймати його на державних заходах, замінюючи його власною версією. За останні два роки п'ятеро активістів Качин були укладені у в'язницю за справами, пов'язаних зі свободою вираження поглядів. Крім того, у вересні військові М'янми погрожували звинуваченнями впливовому баптисту Качин після того, як він сказав президенту США Дональду Трампу, що християни в М'янмі "пригнічені й зазнають тортур з боку військового уряду М'янми". Пізніше звинувачення були зняті.

В результаті збою стало зрозуміло, що Facebook може ідентифікувати качинську мову, а це породжує побоювання через можливе стеження або цензуру. В результаті виникли нові заклики до компанії бути прозорішою щодо своїх технологій і способів їх використання. Жителі Качин побоюються навіть найменших натяків на стеження. За оцінками експертів, в країні налічується близько 1,1 мільйона осіб, які говорять рідною мовою качин, а загальне населення країни становить понад 50 мільйонів осіб. При цьому в М'янмі до 2011 року існував військовий режим, який активно використовував цензуру. Попри перехід до демократичнішого правління, наклеп в інтернеті досі залишається кримінальним злочином у М'янмі, і цей закон часто використовується урядовими чиновниками й військовими для придушення інакомислення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів