Поділитись:

Чорничний "бум": як на Волині заробити тисячі гривень на ягодах

Середа, 29 червня 2016, 10:58
Чорничний

На Волині – чорничний "бум". Щоденно сотні людей їдуть до лісу за "чорною валютою Полісся". За день проворні збирачі можуть заготувати від 10 до 20 кг лікувальних ягід.

Приймальники за кілограм дають всього 20-23 грн, більше можна вторгувати, коли продавати на базарі, але для цього потрібно потратити півдня, – передає Волинська газета.

Та й не всі сільські люди мають можливість добратися до райцентру, тим паче до більших міст, тож змушені здавати ягоду на місцях. Хоч вважають таку ціну несправедливо низькою. Адже щоб зібрати кілограм ягід, потрібно і ягоді поклонитися, і комарів нагодувати. Все ж найспритніші, та ще й сім'ями, що практикують багато сільчан, на хороших ягідниках можуть за день заробити 400-600 і більше гривень. За сезон один збиральник може здати ягід на 5-6 тисяч чи й більше. Але для цього потрібна неабияка витримка і сили.

"Цьогоріч ягоди вродили дуже рясно.Щоправда, вони дрібніші, як зазвичай, але збирати їх приємно, бо зелені стебла так обліплені чорницями, що дух захоплює і очей не можна відвести, – кажуть жителі поліських сіл.

Більшість збирачів користуються гребінками, що заборонено. Хоч дехто вважає, що заготівля без гребінок завдає більшої шкоди, адже збиральник робить велику кількість кроків, відтак і стоптує більше стебел. Екологи одначе дотримуються думки, що бірах травмує стебло, від чого ягідники хворіють, а бува і гинуть.

Лісівники також забороняють заготівлю чорниць будь-якими механічними чи ручними пристроями. Хоч для збирання пальчиками рук – обмежень нема. При цьому просять людей дотримуватись протипожежної безпеки, постійно стежать, аби збирачі належно вели себе у лісі – не розпалювали вогнищ, не смітили, дотримувались прийнятих правил заготівлі законними методами. Якщо натраплять на людей, що порушують протипожежні правила, смітять або ж збирають чорниці гребінкою, мають законне право оштрафувати порушників.

І хоч штраф за використання гребінки чи біраха невеличкий, всього 51 грн, не варто нехтувати законом, адже лісоохоронці мають право за кожен зібраний гребінкою кілограм чорниць додатково нарахувати 177 грн заподіяної лісовим угіддям шкоди. То ж людині, яка назбирала 20 кілограмів, відповідно це обійдеться у кругленьку суму.

Щоправда, до таких радикальних форм лісоохоронці вдаються вкрай рідко. Найчастіше, лісівники просто вилучають знаряддя заготівлі або ж для першого разу обмежуються профілактичною бесідою.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024