Поділитись:

"Тисячі хворих на психічні розлади будуть блукати по Україні", – Віктор Сердюк про закриття психлікарень

Неділя, 09 лютого 2020, 11:34

1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медреформи, згідно з яким фінансування всіх медустанов буде проводитися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». В результаті скорочення державних субвенцій деякі медустанови будуть недоотримувати фінансування. Зміни можуть торкнутися і тубдиспансерів та психлікарень.
Ситуацію прокоментував на своїй сторінці у фейсбук президент Всеукраїнської ради ззахисту прав пацієнтів Віктор Сердюк.

Він зазначив, що був запрошений на з’їзд Асоціації психіатрів України, де головним питанням стала катастрофічна ситуація з системою психіатричної допомоги в Україні, а також що з нею буде після 1 квітня.

"Відбулася гаряча дискусія навколо катастрофічної ситуації з системою психіатричної допомоги. Про те, що робити і куди бігти до 1 квітня 2020 та після цієї дати. Якщо буде так, як хоче НСЗУ, то після 1 квітня психіатричні лікарні перестануть існувати. Тисячі хворих на психічні розлади будуть блукати по Україні і просити істи. Хто як зможе. З них майже дві тисячі рішенням суду мають бути на примусовому лікуванні. З 1 квітня навіть для них непередбачено ні ліків, ні харчування. Зїзд визнав, що проєкти нормативних документiв НСЗУ – антилюдські і антипсихiатричні за суттю. Визнано, що охорона психічного здоров'я не стала державним пріоритетом в УкраiнI. Особливо це стосується психічного здоров'я дітей. Кваліфікована психіатрична допомога стане недоступною", – йдеться у повідомленні.

Як зазаначив Віктор Сердюк, на з'їзді обговорювали кілька шляхів вирішення проблеми.

"Звучало про потребу в солідарних діях з туберкульозною службою та інфекціоністами, які теж перші підуть під ніж рефомофреніків. Тобто нависає реальна загроза того, що тисячі психічно хворих приєднаються до тисяч хворих на туберкульоз і разом будуть блукати Україною", – зазначив Віктор Сердюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024