Поділитись:

У 25% меню шкіл порушення норм харчування

Субота, 08 лютого 2020, 13:05

Аналіз щоденних меню-розкладів навчальних закладів свідчить, що чверть із них містять порушення щодо норм натурального харчування.

Про це йдеться у повідомленні спеціалістів Держпродспоживслужби, які здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд, у тому числі за організацією харчування дітей. Перевіряли заклади середньої освіти.

У 2019 році Держпродспоживслужба розглянула майже 13,5 тис. примірників двотижневого меню, які надаються організаторами харчування до територіальних органів Держпродспоживслужби для їх узгодження на предмет виконання норм натурального харчування дітей. Близько 20% примірних меню не були погоджені та направлені на доопрацювання. При цьому у рамках зазначеної роботи спеціалісти Держпродспоживслужби аналізували щоденні меню-розклади для харчування дітей у навчальних закладах. Усього було опрацьовано майже 8 тис. таких меню, із них у 25% виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування.

Як зауважила т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, недотримання перспективних меню в закладах освіти спричинене, зокрема, обмеженим асортиментом харчових продуктів у закладах освіти.

Також за даними державного санітарного-епідеміологічного нагляду, торік у закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувались лише на 64-83%.

У раціоні харчування дітей недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м’яса (виконання норм харчування з основних продуктів тваринного походження забезпечено лише на 40-60%). Калорійність добового раціону переважно забезпечується за рахунок продуктів з високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія), внаслідок чого не дотримується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи), що свідчить про нераціональне та незбалансоване харчування дітей.

Протягом 2019 року постійно проводився лабораторний контроль якості харчування дітей у закладах загальної середньої освіти, зокрема досліджено: 1778 проб готових страв на калорійність (відхилення у 11% проб); 6105 проб харчових продуктів за мікробіологічними показниками (відхилення у понад 6% проб); 593 проби харчових продуктів на якість термічної обробки (відхилення у 2,7% випадків); 7687 проб питної води за мікробіологічними показниками (відхилення у 15% проб).

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2020
09:55
28 березня 2020
27 березня 2020
25 березня 2020
20 березня 2020
19 березня 2020
18 березня 2020
11 березня 2020
09 березня 2020
06 березня 2020
05 березня 2020