Поділитись:

Не про ринок – про "базар"

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 08 лютого 2020, 07:40

Якщо ви відкрили цей блог, то вас, ймовірно, привабила назва. Проте розчарую: йтиметься не про старий базар. І не про новий також. І загалом не про базар у традиційному його значення, а про мову. Тому, якщо хочете відпочити від "інформаційного насильства" про староринкові перипетії, залишайтеся.

Ніхто ні від кого не вимагає ідеально чистої мови. Ні в розмові, ні в письмі. Якби вимагали, то всі ми мусили б здобувати дві вищі освіти: філологічну і будь-яку іншу, обрану ними. Але й то не гарантія, бо філологи теж помиляються. Адже мова – явище динамічне. Це раз. А два – філологи теж люди. Та й є, так би мовити, смакові правки. Для когось помилка – не помилка. Усе відносно. Але й так само є загальні норми мови і шкільна програма, яку мусили б знати всі. Проте не знають. І це трохи сумно. Адже мова потрібна скрізь. І якщо в розмові огріхи або можна пробачити, або не видно, то на письмі «вилазить» все. Особливо в час цифрових стрибків. І маю на увазі не якісь вищі матерії, а велику літеру у власних назвах, кому при звертанні, російські слова, прописані на український манір. А ще класичні «приймали участь» і «згідно розпорядження» у якихось офіційних документах. Ріже вуха, ранить очі! До того ж, буква чи кома – штуки підступні: щойно пропустив щось – виходить інше значення. І, буває, не завжди вигідне...

Так от, «фільтруйте базар» і не бійтеся заглядати у словник. Ми ж стежимо за гігієною тіла, то й за гігієною мови теж варто.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 лютого 2024
27 січня 2024
13 січня 2024
15 грудня 2023
13 грудня 2023
22:08
07 грудня 2023
17 листопада 2023
01 листопада 2023
04 жовтня 2023
08 серпня 2023