Поділитись:

Студентські квитки, водійські "права", вибори: в Україні запустили проєкт "Дія"

Четвер, 06 лютого 2020, 13:20

Команда президента Володимира Зеленського презентувала проєкт "Дія", що розпочинає цифровізацію відносин держави й громадянина.

Про це пише Українська правда

"Діджиталізація – це не тільки складне слово, це і дуже складний процес. Ми працюємо разом, не шкодуючи сил, нервів, а дехто навіть власного здоров’я. Саме тому сьогодні з нами немає головного драйвера цифровізації країн Михайла Федорова. Держава має бути для людини просто сервісом: зручним, простим і зрозумілим. Сьогодні ми робимо перший крок – презентуємо мобільний додаток "Дія". Відтепер він доступний у Apple Store та Google Play", – зазначив Зеленський. 

Відтепер 9 мільйонів українців можуть користуватися посвідченням водія та свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу у своєму смартфоні.

"Ми не зупиняємось. До кінця зими українці мають отримати доступ до цифрових паспортів  за допомогою смартфону громадяни зможуть посвідчувати особу, подорожуючи залізницею, під час медичного обслуговування, банківських операцій та інше. З нового року у пілотному режимі стартувала послуга e-малятко, зараз вона доступна вже у Харкові, у Вінниці, у Кривому Розі та у Луцьку. За кілька місяців e-малятко з’явиться ще у десятках великих міст України. E-малятко об’єднує до 10-ти державних послуг, що потрібні при народженні дитини.  Тепер ці послуги можна отримати за однією заявою в пологовому будинку чи взагалі онлайн – без подачі 37 різних документів та походу до 11 установ, як це було раніше", – розповів президент. 

Загалом мета проєкту – зробити так, щоб усі відносини з державою людина могла здійснювати за допомогою смартфона й інтернету. Зокрема, голосувати на президентських, парламентських чи місцевих виборах.

"Це наша мрія, і ми це зробимо. Це виклик амбітний, але досяжний", – наголосив Зеленський. 

Зеленський також зазначив, що отримання довідок тепер не залежатиме від настрою чи робочого графіка дрібних чиновників.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук сказав, що запуск "Дії" після 5 місяців підготовки – це "старт будівництва держави у смартфоні".

Він переконаний, що це сприятиме подоланню корупції, а також зменшенню відмов у наданні адміністративних послуг уже за цей рік щонайменше удвічі.

"Наша мета – за наступні 3 роки оцифрувати всі державні послуги. Не треба буде ходити по кабінетах, возитися з паперами… За цей рік ми зробили аналіз найбільш актуальних послуг – і 50 цих послуг ми оцифруємо вже в цьому році. Ми почали з елементарного: закачати у смартфон найпотрібніші документи... Зараз ми стартуємо, але ми плануємо майже кожен тиждень видавати вам нові рішення. Для цього нам потрібна структура. Це означає, що у кожному міністерстві, кожному органі державної влади має бути людина, відповідальна за цифровізацію. Думаю, що найближчим часом цей принцип буде втілено у переважній більшості органів державної влади", – наголосив Гончарук. 

Він також сказав про цифрову грамотність загалом, адже нині лише 9 % українці використовують публічні послуги онлайн:

"За 3 наступні роки ми маємо намір навчити користуватися, розвинути цифрові навички як мінімум 6 мільйонів українців".

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков показав, як виглядатиме електронний паспорт із QR-кодом. Із його слів, за цифровим виглядом паспорта "ми будемо другі у світі". 

Керівник проекту "Дія" Мстислав Банік сказав, що мета проєкту "Дія" – до кінця 2020 року отримати 10 мільйонів активних користувачів.

Із його слів, з часом "Дія" перестане користуватися послугами мобільних операторів

Гасло проєкту: "Дія – зручно, непомітно, людяно".  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів