Поділитись:

Журнашлюхи, недожурналісти та брехливі ЗМІ, або Чому так розізлило слово «базарники»

П'ятниця, 07 лютого 2020, 07:40

Базарники – від слова базар. Гугліть, дивіться словники.  І нехай слово не використовується  у художній мові, зате таки інколи використовується у розмовній. Самим ж працівниками ринку, до речі.  А от слово «журнашлюхи» і журналісти з приставкою недо- ніби не використовується ніде.

Ці слова я почула, коли запостила новину у фейсбук-спільноту про те, що в центрі міста – транспортний колапс через  те, що базарники перекрили дорогу. І ця приставка недо- вразила. Ось кілька з коментарів: "Не базарники, а копы перекрыли!!! А журношлюхи должны более корректно указывать причины!!!", "Брехливі змі там навіть не були, бо без окулярів було видно, що дорогу ніхто не перекриває", "Саме такого терміну як базарники не існує в нашому чинному законодавсті, лише недолугі журналюгі та недалекі особи його застосовують в своєму поліщуцькому говорі". Правда, до чого тут чинне законодавство, я так і не зрозуміла. Та менше з тим. 

Працівники ринку обмежили права сотні лучан, фактично створивши затор, але ніхто не дозволив собі назвати їх недобазарниками, недопідприємціями чи недолюдьми. Майже всі поставилися з розумінням, адже люди відстоюють свої права. Як можуть, як уміють. І, мабуть, це добре, що об’єдналися, що роблять спільну справу. Люди зрозуміли, хоча у багатьох через це зірвалися плани. 

Яка роль журналістів у цьому всьому? Просто висвітлити подію. Об’єктивно. Журналісти відтворили лише те, що робили підприємці. І прикро, що люди, які перекривали дорогу, стверджують, що цього не робили. Про їхню неправоту свідчить фото та відео, а коментарі їхні на це просто вражають: працівники ринку просто переходили з одного боку на інший, вони не перекривали дорогу – це зробила поліція. Шок! Захищати свої права можна. Навіть не так: треба. Але з допомогою брехні ще ніхто далеко не заїхав.

Люди, у яких біда, часто-густо шукають причину своїх нещасть десь, лише не у собі. Ніхто не каже, що через перенесення Старого ринку хтось зловтішається. Усім шкода людей. Усім шкода й міста. Але у всій цій ситуації дивує те, наскільки агресивні люди. 

Правда – вона така: часто болить. Не треба звинувачувати у брехливості ЗМІ, роль яких – донести інформацію: не більше і не менше. І не варто осуджувати людей, у роботі яких ну абсолютно не тямиш. Тим паче безграмотними коментарями. Коли у людей щось стається, вони біжать до журналістів, а коли журналісти пишуть про те, що ці люди подекуди роблять щось не так, – то одразу стають ворогом №1. Одразу стають недолугими, тупими та продажними.

До речі, про продажність. У соцмережах за останні дні бачила з десяток коментарів про те, що цю статтю ЗМІ проплатили. І це проплатили. Й оце також. Мені, люди, СМІШНО – це все, що я хочу відповісти на подібні звинувачення. 

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів