Поділитись:

«Зараз розв’язали руки всім і починають онкологією бавитися райони», – керівник волинського онкодиспансеру

Неділя, 02 лютого 2020, 15:05

Медики волинського онкодиспансеру вважають, що лікування онкологічних захворювань повинне бути у спеціалізованих закладах.

Про проблему 31 січня під час прес-конференції зазначив лікар-онколог Ігор Чоплак

«Певно, зараз це стосується всієї України, на жаль, хіміотерапія починає проводитися не лише в онкоцентрах. Онкохворий – це не пацієнт одного лікаря. Ним займаються і хірурги, і радіологи, і хіміотерапевти, тому вчасна має бути передача пацієнта від одного лікаря до іншого. Навіть план лікування складається за підписом трьох спеціалістів», – зауважив медик.

Нині, каже медик, пацієнт має право вибору лікувальної установи. Але варто звернути увагу, хто буде не лише на першій стадії вести лікування, а й на подальших. Зокрема, спостереження після проведення операції, терапії. Фактично пожиттєвий нагляд. 

Його доповнює головний лікар Волинського обласного онкодиспансеру Юрій Малімон: відповідно до «золотого стандарту» медицини, план лікування змінюється за участі та згодою кількох спеціалістів, які ведуть хворого. У багатьох випадках, кажуть медики, вони отримують пацієнта, в якого такого плану не було чи з ним не згідні вузькі спеціалісти.

«Пацієнт до нас попадає так чи інакше. Наша думка, що пацієнти повинні лікуватися у спеціалізованих медзакладах, або відділеннях. Там, де лікарі мають відповідні навики. Бо зараз розв’язали руки всім і починають онкологією бавитися райони. І дуже часто онкологію починають лікувати лікарі, які не мають онкологічної спеціалізації, але беруться лікувати», – пояснює Юрій Малімон.

Як приклад суперечок у догляді за пацієнтом, променевий терапевт Жанна Старомінська наводить рішення, про яке дізналася з преси, щодо накладанням апарату Ілізарова пацієнту із Любомля, який мав онкозахворювання. Перелом варто було опромінювати.

«Опромінювати з апаратом Ілізарова ми не можемо. Треба накласти гіпс і зробити опромінення. З металом ми не можемо пацієнта взяти», – пояснює Жанна Старомінська.  

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 вересня 2021
28 червня 2021
11 грудня 2020
30 вересня 2020
01 червня 2020
01 лютого 2020
19:31
31 січня 2020
27 листопада 2019
20 березня 2017
07 жовтня 2016