Поділитись:

Рівень води у Світязі піднявся на шість сантиметрів

Вівторок, 28 січня 2020, 18:57

Шацький національний природний парк спільно з державними органами влади та установами, науковцями, громадськими організаціями працює над визначенням причин обміління та бере участь у заходах щодо вирішення цієї проблеми.

Однак, згідно з останніми даними, рівень води в озері Світязь піднявся на 6 см і станом на 28 січня 2020 року становить 162,97 м н.р.м, – про це повідомили у пресслужбі Шацького національного природного парку.

Також зауважили, що там створили робочу групу з питань обстеження та виявлення причин обміління озера Світязь у складі працівників Шацького НПП, яка підготувала фото-матеріали та акт обстеження озера.

Також Шацький національний природний парк спільно з Інститутом водних проблем та меліорації НААН України працює над розробкою заходів щодо покращення гідрологічної ситуації Шацького поозер'я. Разом з Фізико-механічним інститутом імені Карпенка було проведено ряд заходів на дослідження замулення карстових лійок.

За результатами досліджень було зроблено висновки, що обсяги надходження води в озеро, в основному, формуються джерелами, розташованими в цій зоні, і що на продуктивність водопостачання цих джерел інтенсивніше впливає зниження рівня ґрунтових і поверхневих вод, а не зміна напірності глибоко розміщених джерел підземних вод.

Крім того, працівники Шацького національного природного парку беруть участь в засіданнях робочих груп щодо питання обміління шацьких озер, створених рішенням Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і розпорядженням голови Волинської ОДА.

Нами були надані пропозиції, які стосуються конкретних заходів з ренатуралізації водно-болотних угідь Шацького НПП та методів відновлення гідрологічного режиму озер.

Працівники парку проводять постійний гідрологічний моніторинг по заміру рівнів ґрунтових і напірних вод по свердловинах та динаміки рівнів поверхневих вод по озерах Шацького національного природного парку. Варто зазначити, що подібний моніторинг ведеться щомісячно з 1985 року.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів