Поділитись:

Скільки коштує економічна освіта в провідних вишах України

П'ятниця, 24 червня 2016, 18:43
Скільки коштує економічна освіта в провідних вишах України

Не дивлячись на те, що Київський національний університет цьогоріч знизив ціну, він дослі залишається лідером в рейтингу найдорожчих вишів УкраїниНе дивлячись на те, що Київський національний університет цьогоріч знизив ціну, він дослі залишається лідером в рейтингу найдорожчих вишів України

У 2016 році більшість вишів не піднімали ціни на навчання, а деякі і зовсім вирішили знизити вартість "бакалаврату".

Напевно, навчальні заклади не ризикнули підвищувати вартість на рівень інфляції, адже через падіння споживчого попиту багатьом батькам навчити своїх дітей було б просто не по кишені, – пише Delo.ua.

Вступна кампанія 2016 року розпочнеться 11 липня й триватиме до 28 липня. За даними Міністерства освіти і науки, в цьому році кількість абітурієнтів скоротиться на 15 % – до 252 тисяч людей. Роком раніше вступати до вузів збиралося 290 тисяч абітурієнтів, з них 221 тисяча 2015 року випуску і 68 тисяч випускників минулих років. У 2014 році здобувати вищу освіту збиралося 355 тисяч випускників.

Те, що кількість абітурієнтів щороку зменшується, не могло не вплинути на скорочення кількості бюджетних місць. Так, у 2016 році кількість "безкоштовних місць" скоротиться на 10,8 % у порівнянні з минулим року – 218,9 тис. місць. У 2015 році кількість бюджетних місць становила 245,5 тисяч, що на 12,65 % менше, ніж в 2014 році.

В першу чергу скоротять держзамовлення на суспільно-гуманітарні спеціальності.

"За інженерно-технічним і природно-математичними галузями знань обсяги державного замовлення збережені", – розповіла заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Відштовхнулися від дна

Напередодні вступної кампанії 2016 року журналісти проаналізували, як змінилися ціни на вищу економічну освіту за рік. Вони порівнювали вартість бакалаврської програми за спеціальністю "міжнародна економіка", так як це найбільш дорога економічна програма у ВНЗ.

При ціноутворенні бакалаврської програми вузи орієнтуються на показник інфляції. У 2015 році зростання споживчих цін в Україні прискорилося до 43,3 % з 25 % в 2014 році. Отже і вузи сміливо могли піднімати вартість свого навчання практично в півтора рази.

У реальності, більшість вишів не зважилися на такий крок і "заморозили" свої ціни. Два провідних університети і зовсім знизили вартість свого "бакалаврату".

Зокрема, найдорожчий вуз України Київський національний університет ім. Тараса Шевченка знизив ціну за один рік навчання за спеціальністю "міжнародна економіка" з 35 тис. грн. до 32 тис. грн. Не дивлячись на це, університет залишається лідером в рейтингу найдорожчих навчальних закладів України. Харківський національний економічний університет також знизив вартість курсу навчання з 13,05 тис. грн до 10 тис. грн.

Але є вузи, які все-таки прийняли для себе рішення піднімати вартість. Ціни в середньому зросли на 10 % в порівнянні з минулим роком.

"Києво-Могилянська академія", яка за 6 минулих років не піднімала ціни, зважилася підвищити вартість навчання до 22 тис. грн. Навчання на економічній програмі всі минулі роки становило 20 тис. грн. В цьому випадку журналісти порівнювали вартість програми "Фінанси і кредит", оскільки виш не готує фахівців з міжнародної економіки.

Підняв ціни і Донецький національний університет, який в минулому році переїхав з Донецька до Вінниці. Ціна за рік навчання зросла до 10,8 тис. грн. У 2015 році економічна програма коштувала 8 тис. грн.

Також в список найдорожчих вузів з підготовки економістів входять: Національний торговельно-економічний університет, Харківський національний університет ім. Каразіна, Національний технічний університет "КПІ", Київський національний економічний університет ім. Гетьмана і Харківський національний економічний університет (див. табличку).

Скільки коштує економічна освіта в провідних вишах України
Автор фото:delo.ua

Надрукувати
мітки:
коментарів