Поділитись:

Типи сучасного модного одягу: від А до Я*

Вівторок, 28 січня 2020, 08:50
Типи сучасного модного одягу: від А до Я*

Сучасна модна індустрія розвивається шаленими темпами. Дизайнери реалізують найсміливіші модні ідеї. З’являється все більше нових різновидів одягу, або ж видозмінюються вже відомі моделі. На прикладі конкретних типів одягу можна побачити, наскільки цікавими та незвичайними можуть бути модні тренди. Розглянемо основні різновиди модного одягу, які можна знайти у гардеробі будь-якої сучасної, стильної людини.

Сорочка

Сорочка – це тип одягу з легкої тканини, що вкриває верхню частину тіла. Її можна назвати досить «старою», адже з’явилася ще у древні часи. Але тоді вона вважалася виключно варіантом нижньої білизни. Сьогодні сорочка закріпилася як в чоловічому, так і в жіночому гардеробі. Вона складається з наступних елементів: комір, рукава, спинка, кокетки. Розрізняють сорочки за довжиною рукавів (з довгим, 7\8, 3\4). Вироби з довгим рукавом зазвичай мають манжети, які фіксуються за допомогою ґудзиків чи запонок. Інколи на лівій стороні моделі може бути кишенька, яка підійде для розміщення дрібних речей. Сорочки створюють з різноманітних матеріалів: бавовна, атлас, шовк, віскоза. Вони можуть бути як однотонними, так і з різноманітними малюнками та візерунками. Найпопулярнішими принтами для сорочки є клітинка та смужка.

Блуза

Цікаво, що у древні часи терміном «блуза» називали верхній одяг. Його носили лицарі Середніх віків, надягаючи зверху на обладунки. Вже в 19 столітті, блузка стала частиною жіночого гардеробу. І сьогодні вже важко знайти представницю прекрасної статі, яка б не носила подібний одяг. Біла блуза стала невід’ємною частиною ділового стилю. Її сучасний вигляд являє собою дещо видозмінений варіант чоловічої сорочки. Але на відміну від останніх, жіночі блузки створюють без ластовиці. В якості декору для них, може використовуватися мереживо, вишивка, аплікації. Зазвичай вони застібаються на маленькі ґудзики або гачки. Світла блуза з мінімальним декором додає іміджу романтичних та ніжних рис.

Туніка

Тунікою можна назвати щось середнє між платтям та блузкою. Але для останньої вона надто довга, а в порівнянні з платтям – коротка. Носити туніку можна поєднуючи її з брюками, спідницями чи навіть з сукнями. Не рідко має розрізи по обидва боки для зручного пересування. Як і будь-який інший одяг, туніка бере свій початок ще з часів Древнього Риму. Але тоді вони були дуже простими, у тканині робили отвори для голови та рук і просто носили. Сучасна туніка представлена у різноманітних фактурах та кольорах. Може бути прикрашена різноманітними елементами: стрази, намистинки, стрічки, надписи та інше.

Светр

Светр представляє собою виріб без застібки з високим коміром стійкою, що закриває шию. Такий тип одягу з’явився в 19 столітті в Європі. Але довгий час їх носили лише військові або ті, хто працював на вулиці у холодну пору року. Потім светр став частиною спортивного костюму. Починаючи с середини 20 століття, такі вироби стали носити як чоловіки, так і жінки за низьких температур. Сьогодні особливою популярністю користуються в’язані светри з різноманітними візерунками. Для їх пошиття використовують різні матеріали: вовна, трикотаж, акрил, бавовна.

Гольф

Гольф – це варіант тонкого светру з високим коміром. Зазвичай їх створюють резинкою, тому вони гарно сідають по фігурі. Свою назву цей тип одягу отримав не просто так. Він пов’язаний з формою, що носили для гри в гольф. Однією з її складових був подібний варіант верху з високим коміром. Пізніше він перейшов зі спортивної форми у повсякденний гардероб. Найпопулярнішим варіантом є однотонний тип гольфу спокійного, нейтрального відтінку без яскравого декору. Його можна впевнено комбінувати з будь-яким одягом.

Пуловер

Пуловер представляє собою тип светру, який не має коміру і застібок. Натомість в нього є V-образний виріз. Він добре сідає по фігурі та підкреслює силует. Попередниками пуловерів є кофти, які певний час носили моряки Ірландії та Шотландії. В кінці 19 століття їх стали носити англійські спортсмени, тому ще довгий час пуловери вважалися скоріше спортивним одягом. Але вже у 20 столітті погляд на цю модель дещо змінився і її стали носити у повсякденному житті. Своєю популярністю пуловери також завдячують колекціям легендарної Коко Шанель. Саме вона утворила тренд на речі у чоловічому стилі для жінок. Сьогодні у зимових колекції багатьох брендів можна побачити різноманітні варіації пуловерів. Вони стильно поєднуються з джинсами, спідницями чи брюками вільного фасону.

Джемпер

Джемпер представляє собою виріб з трикотажу, на якому наявна або відсутня у верхній частині застібка. Спочатку він вважався виключно спортивним одягом, але модні тренди внесли свої корективи. Виріз на виробі може бути різним і залежно від нього і додаткових елементів залежить тип моделі. Якщо вона має комір та застібку, яка сягає до середини грудей, то це джемпер-поло. Останнім часом популярними стають джемпери-туніки подовженого фасону. Також варто відзначити джемпери-блузи вільного крою. За допомогою оригінального поясу в такій моделі верху можна гарно підкреслити талію. Джемпери можуть бути представлені як у романтичному та діловому, так і в більш чоловічому стилі. В колекціях брендів зустрічаються найрізноманітніші за довжиною, об’ємом та дизайном моделі.

Кардиган

Кардиган є одним з різновидів верхньої частини образу. Перші варіанти були помічені ще у 19 столітті. Цікаво, що свою назву він отримав від імені одного графа. Вважається, що саме він створив цю річ, аби зробити військовий мундир більш теплим. Він представляє собою теплу кофту, що не має коміру та створюється по фігурі. Зазвичай з округлим вирізом і застібується за допомогою ґудзиків. Додатково може мати пояс та капюшон.

Жакет

В модній спільноті жакет все частіше називають «жіночим піджаком». Своїми рисами він нагадує верх з елементами чоловічого стилю. Зараз можна побачити найрізноманітніші варіації жакетів. Найрозповсюдженіша модель має розширену лінію плечей і приталений силует. Велике різноманіття рукавів, комір може мати різну форму, або ж взагалі бути відсутнім. Жакет створюють з щільних тканин, які добре тримають форму. Хоча зустрічаються і більше легкі та тонкі варіації.

Варто виділити таку цікаву модель як жакет-спенсер. Він увійшов у моду ще близько 200 років тому. Тоді лорд Спенсер вирішив зробити дещо коротшою нижню частину своєї куртки. Таким чином з’явився досить короткий жакет. Його силует може бути більш приталеним чи прямим.

Жакет-тренчкот з основними рисами повністю повторює форму пальто-тренчкот, але звісно має коротшу довжину. Його створюють з цупких тканин, аби він гарно сідав по фігурі. Зазвичай має накладні кишені, погони, відлітну кокетку. Не рідко така модель може мати пояс. Жакет-кардиган – дещо подовжена модель прямого крою, що не має лацканів та коміру.

Реглан

Реглан представляє собою особливий фасон одягу, головною особливістю якого є своєрідний рукав. Останній зшитий таким чином, що складає з плечем єдине ціле. В такому випадку, рукав бере свій початок не від лінії плечей, а від коміру. Таким чином, він візуально зменшує та дещо закруглює широкі та квадратні плечі. Автором такої цікавої розробки є Джеймс Реглан. Він був командувачем британських військ у середині 19 століття. Завдяки такому тип крою, він хотів приховати від зайвих очей пошкоджене плече. Зараз найчастіше регланами називають футболки чи светри з таким типом рукава.

Футболка

Футболка – це по суті сорочка з короткими рукавами, яка не має ґудзиків, комірів та кишень. І якщо певний час тому вона вважалася скоріше частиною спортивного одягу, то зараз багато хто носить її в якості повсякденного одягу. Футболку створюють з легких тканин: бавовна, трикотаж, віскоза. Для міцності і гарної носки можуть додавати еластан та поліестер. Зазвичай має округлу горловину, довжину рукавів – до ліктя. Футболку впевнено можна назвати одягом унісекс. Зараз особливою популярністю користуються моделі з різноманітними принтами. За допомогою яскравого, нестандартного малюнку можна додати оригінальних рис в свій образ.  

Поло

Поло є різновидом чоловічої сорочки з відкладним коміром на 3-4 ґудзика. Така модель вирізняється тим, що має застібку до середини грудей. Вона досить лаконічна, стримана і добре поєднується з іншим одягом. Інколи можна зустріти іншу назву цього типу одягу: «теніска».

Вважається, що «батьком» поло є французький тенісист Рене Лакост, який створив його в 1933 році. Але модні критики вважають, що це лише гарна легенда від засновників відомого бренду Lacoste. Насправді історія цієї сорочки бере свій початок в Англії і пов’язана з місцевою грою поло. Для неї використовувалася спеціальна форма, частиною якої була саме така футболка. 

Сьогодні сорочки поло зустрічаються в колекціях багатьох брендів. Вони створюються з натуральних тканин, можуть прикрашатися різноманітними нашивками та вишивкою. 

Майка

Майка – це по суті футболка, що не має рукавів. Натомість вона має бретелі, що можуть відрізнятися за шириною. До певного часу майка вважалася частиною нижньої білизни. Але сьогодні стала невід’ємною частиною повсякденного літнього гардеробу. За однією з версій означає «одяг, який починали носити в травні». Своїм походженням зобов'язана жіночому купальнику на широких бретельках. В певний період, під впливом моди, купальники розділилися на 2 частини, верхню стали використовувати в якості нижньої білизни. Так і з'явилися відомі нам сьогодні майки. Останні часом отримали широку популярність

Топ

Якщо коротко, то топ – це блуза на бретелях. Топ з'явився в скарбничці моди нещодавно, і став надзвичайно популярний. Це пояснюється головним чином тим, що він чудово доповнює костюм, замінюючи традиційну блузу з коміром і рукавами. Слово «топ», або «топік», походить від англ. «Top» (вершина). Назва повністю підходить для даного типу одягу, адже топік являє собою маленьку жіночу майку на бретельках, схожу на верхню частину комбінації. Мода на топіки поширилася в 70-80-х рр. минулого століття. Сьогодні вони як і раніше популярні серед представниць прекрасної статі по всьому світу.

Брюки

Універсальний варіант низу для будь-якого образу. Сьогодні подібний одяг відрізняється величезним різноманіттям. Найбільшою популярністю користуються брюки з високою талією та звуженими краями. Вони гарно підкреслюють фігуру та дозволяють приховати незначні недоліки. Актуальними фасонами брюк вважаються бананки, дудочки, кльош, карго та інші. Своєрідною родзинкою такого низу може стати стильний та оригінальний пасок.

Джинси впевнено можна назвати найпопулярнішим одягом у світі. Важно буде знайти людину, у гардеробі якої не має хоча б однієї пари таких штанів. Це справжня сучасна класика. Джинси представлені у різноманітних відтінках. Можуть бути прикрашені вишивкою, аплікацією, стразами, нашивками та написами. За типом посадки розрізняють низькі, середні та високі джинси. Більш універсальним для будь-якого типу фігури вважається саме останній варіант.

Спідниця

Багато представниць прекрасної статі обожнюють носити спідниці. Це жіночний та елегантний варіант низу для повсякденного чи святкового образу. За довжиною, вони можуть бути міні, міді і максі. У кольоровій гамі не існує жодних обмежень. В колекціях брендів можна побачити різноманітні фасони спідниць.

Спідниця-тюльпан отримала свою назву завдяки подібності з однойменною квіткою. Вона є звуженою до низу, зі складками чи драпіровкою в зоні талії і довжиною трохи вище коліна. Спідниця-сонце називається так через особливості крою. Якщо розкласти виріб на рівній поверхні, то утвориться рівне коло. Така модель гарно підкреслює талію, і може бути як короткою, так і довгою. Плісирована спідниця - це виріб у дрібну складку шириною від 1 до 3 см. Ці загини фіксуються спеціальною речовиною, завдяки чому не розпадаються. Такий варіант низу виглядає жіночно і стильно, легко комбінується з блузою, майкою чи сорочкою.

Сукня

Сукня є невід'ємною частиною жіночого гардеробу. Завдяки різноманіттю фасонів та моделей, кожна представниця прекрасної статі може підібрати для себе ідеальний варіант. Розглянемо декілька найпопулярніших моделей.

Сукня на запах має V-образний виріз, оборки чи складки, фіксується з однієї стороні за допомогою поясу або стрічок. Проста, але витончена модель гарно підкреслює груди, талію та бедра. Виглядає жіночно та звабливо і в залежності від оздоблення та кольору підійде на кожен день чи для особливого випадку. Сукня-сорочка користується великим попитом останнім часом. Оригінальне поєднання грубого верху (коміру та манжетів) та легкого і невимушеного низу. Модель можна носити як вільною, так і підкреслити за допомогою поясу на талії. Серед прихильниць більш витриманого стилю користується популярністю сукня-футляр. Вона відрізняється гарною посадкою по фігурі, має овальний чи круглий виріз та міді довжину. Візуально робить силует більш пропорційним та витонченим.

Шорти

Шорти активно стають важливою частиною гардеробу сучасної людини. І якщо певний час тому, вони вважалися виключно спортивним одягом чоловіків, то сьогодні модні тенденції внесли суттєві корективи в ці моделі. Загалом, шорти розрізняють за довжиною: короткі та довгі.

Найпопулярнішими є наступні моделі шорт. Бермуди відрізняються строгим кроєм і створюються з костюмної тканини. Тому вони часто використовуються у ділових образах. Шкіряні шорти сьогодні знаходяться на піку популярності. Вони додають іміджу звабливих та темпераментних рис. Моделі з високою талією дозволяють гарно підкреслити силует. Цікавим рішенням є шорти-спідниця, де модно поєднуються одразу два варіанти одягу. Об'ємний виріб є практичним у носінні і оригінально вписується у діловий образ. Не менше популярним та трендовими є шорти з деніму та з тканини у клітинку.

Звісно, це далеко не повний список різновидів сучасного модного одягу. Він активно поповнюється новими назвами та моделями. Мода та самі дизайнери продовжують вражати нас оригінальними та цікавими рішеннями.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09 березня 2024
29 лютого 2024
29 січня 2024
13:16
19 січня 2024
11 січня 2024