Поділитись:

У Луцьку оприлюднили результати спостереження за ЗНО-2016 на Волині

П'ятниця, 24 червня 2016, 14:33
У Луцьку оприлюднили результати спостереження за ЗНО-2016 на Волині

Цьогоріч під час проведення ЗНО на Волині було зафіксовано менше порушень, ніж минулоріч.

Це свідчить про позитивну тенденцію щодо підготовки та проведення тестування. Таку інформацію озвучили на прес-конференції "Підсумки проведення ЗНО-2016 на Волині" представники Громадянської мережі ОПОРА.

22 спостерігачів моніторили проведення незалежного оцінювання із 7-ми предметів у 7-ми населених пунктах Волині: Луцьк, Ковель, Нововолинськ, Ківерці, Ковель, Маневичі та Ратне.

Зі слів координатора громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерини Шарпати, вони намагалися охопити 70 % шкіл у Луцьку та 30 % – в інших містах Волині.

Активістка відзначила, що цього року було зафіксовано значно менше порушень, порівняно з попередніми роками.

Зокрема, у двох школах Луцька зафіксовано три випадки, коли чергові користувалися телефонами у недозволених місцях. Ще одне аналогічне порушення з боку інструктора трапилося у школі міста Горохів.

Було виявлено близько 10 випадків, коли ще задовго до початку тестування на територію школи потрапляли люди, у яких не перевіряли документи. Це відбувалося ще до появи уповноважених осіб від регіонального центру оцінювання якості освіти.

У школі Нововолинська зафіксували один випадок, коли було порушено регламент проведення тестування, а саме допущено абітурієнта після 10:50.

Представники громадської мережі зафіксували лише два випадки порушення самими абітурієнтами. Обидва в Луцьку. В одного учасника тестування вилучили мобільний телефон. Як наслідок, він не мав змоги пройти тестування. Також на нього було складено акт про порушення.

В іншого знайшли навушники. Абітурієнта також вилучили з пункту ЗНО, однак акту про порушення не складали.

Серед позитивних тенденцій активісти відзначили відсутність спроб перешкоджати діяльності спостерігачів, високу явку на пунктах тестування (найменше – 94 %), відсутність апеляцій на результати тестування від абітурієнтів.

Зі слів експерта Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Дмитра Безвербного, також у трьох волинських містах, у Луцьку, Ратному та Нововолинську, спостерігачі проводили опитування.

Як виявилося, більшість абітурієнтів залишилися задоволені якістю тестів та процесом тестування.

Окрім цього, 65,2 % абітурієнтів ствердно відповіли на запитання: "Чи повинно ЗНО залишатися основним критерієм для вступу до ВНЗ".

Щоправда, чимало майбутніх студентів недостатньо орієнтуються у системі оцінювання, не до кінця розуміють нюанси ЗНО.

Варто зауважити, що спостереження у цьому році проводили у 17 областях України, включно з територією Донбасу.

Надрукувати
мітки:
коментарів