Поділитись:

"Волиньгаз" розкритикував чинну систему субсидій

П'ятниця, 24 червня 2016, 14:05

88% фінансової виручки "Волиньгазу" становлять не грошові кошти, а бюджетні взаємозаліки – тобто паперові розписки, якими держава оформлює надані волинянам субсидій.

Через це у компанії виник дефіцит обігових коштів. До того ж нинішня система надання субсидій не стимулює населення до економії енергоресурсів. Вперше за декілька років побутові споживачі краю не зменшили об'ємів використання газу, а спожили його на 6% більше, ніж у минулому році, – повідомляє прес-служба ПАТ "Волиньгаз".

Навіть попри значне здорожчання блакитного палива, волиняни не зменшили використання газу. Насамперед це стосується тих домоволодінь, які отримують субсидії. На Волині ж майже 60% з усіх споживачів газу одержують таку державну допомогу. Органами соцзахисту розрахунок субсидій здійснюється виходячи тільки із соціальних норм, які виявилися в кілька разів більшими фактичного споживання газу домогосподарствами. Через це на рахунках споживачів накопичувались так звані "віртуальні" переплати, через які частина волинян припинили сплату навіть встановлених обов'язкових платежів, а ще частина споживачів, через острах втратити субсидії надалі, намагались умисне використати надлишкові куби, які могли зекономити.

Така система не тільки не стимулює економію газу, а й провокує занепад роботи газових мереж. Адже компенсація вартості палива для пільгової категорії споживачів оформлюється лише протокольними заліками без залучення грошових коштів. Тобто 88% виручки компанії – це лише паперові зарахування із субсидій.

"Єдині, хто сплачує за транспортування газу "живими" коштами, – це промисловість. Але ця категорія споживачів за 5 місяців 2016 року скоротила обсяги споживання газу до 5%, у порівнянні з минулим роком. Населення ж, яке на Волині є найбільшим споживачем, розраховується субсидіями, за які підприємство не може вести розрахунки. Така фінансова ситуація ставить під удар підготовку до наступного опалювального сезону, проведення поточних ремонтних робіт газорозподільної системи, закупівлю паливно-мастильних матеріалів для автомобілів аварійно-диспетчерської служби, забезпечення волинян лічильниками газу та навіть виплату заробітної плати працівникам. Однак за відсутності фінансування підприємство ні на день не може зупинити свою діяльність, оскільки виконує обов'язок цілодобового та безаварійного забезпечення газом споживачів", – розповідає Голова правління ПАТ "Волиньгаз" Мирослав Коротя.

Нині на Волині понад 140 тисяч споживачів природного газу отримують субсидії та, враховуючи нові ціни на блакитне паливо, їх кількість надалі зростатиме. Аби уникнути заборгованості і мати змогу сплатити за такий дороговартісний ресурс, ПАТ "Волиньгаз" завжди рекомендує споживачам звертатись за державною допомогою. Водночас, наявна система субсидіювання не лише загрожує для газорозподільчого підприємства втратою платоспроможності та унеможливлює належне фінансування у роботу газових мереж, а й провокує надмірне використання енергоресурсів споживачами.

Надрукувати
мітки:
коментарів