Поділитись:

Волинські лісівники та бізнесмени проситимуть Кабмін врегулювати ціни на деревину

П'ятниця, 24 січня 2020, 14:00
Волинські лісівники та бізнесмени проситимуть Кабмін врегулювати ціни на деревину

Фактори впливу у процесі формування цін, неврегульованість законодавства, ситуація та нововведення на ринку деревини – питання, які обговорювали під час наради лісівників та деревообробників.

Зустріч відбулася у Волинському ОУЛМГ 22 січня під головуванням начальника управління Олександра Кватирка,  –  повідомили в пресслужбі ВОУЛМГ.

Передувала цій нараді зустріч із деревообробниками у столиці. Тоді голова Держлісагентства України Андрій Заблоцький наголосив: до червня законопроєкт про ринок деревини буде поданий до парламенту. Над ним працюватиме робоча група з народних депутатів, представників міністерств та асоціацій. Її завдання – розробити бачення та механізм прозорого ринку деревини.

Озвучивши це, Олександр Кватирко зазначив: необхідно висловити свої пропозиції – спільна позиція волинських лісівників та деревообробників також має бути врахована.

Щодо ситуації на Волині доповів начальник відділу використання лісових ресурсів управління Григорій Новосад. Основні меседжі загального аналізу стану справ – річні об’єми заготівлі деревини держлісгоспами знизилися в загальному на майже 200 тис. м куб, на ринку низький попит на деревину, про що свідчать результати останніх аукціонів (реалізовано лише 20% запропонованих лотів). Така ситуація напряму пов’язана із відсутністю зовнішнього та неврегульованістю внутрішнього ринків деревини.

Інтереси лісівників на рівні державної влади не відстоювалися, як і не проводилися необхідні економічні прорахунки, коли ухвалювалося рішення про мораторій на експорт. Деревообробка практично стає неконкурентоспроможною. Вихід на європейські ринки фактично закритий. У Європі також мають надлишок деревини. Мають місце випадки завезення сировини на переробку з Європи.

На цьому наголошував представник ГО «Асоціація деревообробників Волині» Іван Литвинюк. Він також зазначив, що продаж деревини відбуватиметься винятково на електронному майданчику. Це однозначна позиція нинішньої влади.

«Не чекаючи, поки буде ухвалено закон про ринок деревини, треба створити нашу місцеву робочу групу, куди включити представників і від лісгоспів, і від управління, і влади, зокрема – органів місцевого самоврядування», – представник асоціації підтримав пропозицію Олександра Кватирка.

Іван Литвинюк наголосив також на необхідності ухвалення рішення щодо фінансового стану і лісогосподарських підприємств, і деревообробних.

Волинські лісівники та бізнесмени проситимуть Кабмін врегулювати ціни на деревину

«Ціна на деревину формується, виходячи з багатьох чинників. У вартість включені видатки на заготівлю, рентна плата, яка знову зросла. Окрім того, лісгоспи мають сплачувати всі необхідні податки до бюджетів різних рівнів. Ще й додався новий податок на лісові землі. Також потрібно проводити базове лісовпорядкування. Враховувати потрібно і виплату заробітної плати працівникам, і витрати на охорону. Всі ці фактори впливають на формування ціни на деревину. Працювати у збиток ніхто не стане.  Очевидно, що в результаті виникають проблеми і у вас, деревообробників.  Тому нам потрібно працювати спільно, ми в одній упряжці», – проаналізував ситуацію Олександр Кватирко.

Голова біржового комітету «Універсальна-Полісся» Володимир Макарчук наголосив: «Уже ні для кого не секрет, що новий уряд веде політику, при якій має діяти лише електронна система. Зокрема – на ринку деревини. Ми маємо власний майданчик, тож проблем фактично жодних – будемо працювати активніше».

Своє бачення та пропозиції і до лісгоспів, і до колег висловлювали заступник директора ТзОВ «Тартак» Іоланта Смірнова, керівники ТзОВ «Еко-тара» Віктор та Павло Семенюки, ФОП Довгаль М. Є., директор ТзОВ ВК «Діоніс» Богдан Склесь. У виступах, зокрема, йшлося про врегулювання деяких пунктів договорів купівлі-продажу, окремих нюансів у процесі формування лотів, відвантаження деревини, конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Волинські лісівники та бізнесмени проситимуть Кабмін врегулювати ціни на деревину

Але головним залишається одне – формування вартості деревини. Збалансування цінової політики, при якій рентабельно працюватимуть і держлісгоспи, і деревообробники – є ключовим.

«Питання не в ціні, а у її формуванні. В наших інтересах, щоб лісівники отримали державне фінансування, знизилося податкове навантаження – це безпосередньо впливає на ринок деревини. Рішення наших проблем, на мою думку, у цих площинах. Держава має вирощувати ліс, бізнес – заробляти. Підхід до деревини має бути не як до товару, який треба якнайдорожче продати. Це сировина. Додана вартість буде отримана в результаті того, яку ми отримаємо продукцію з цієї сировини», – проаналізував економіку заступник директора ТзОВ «Одек-Україна» Вадим Шемонаєв.

Підприємці підтримали такі позиції. Тож у підсумку сторони домовилися, що порушуватимуть перед новою владою держави передусім питання щодо стабілізації ціни на деревину шляхом врегулювання податкового навантаження на лісгоспи, сформувавши відповідне звернення до уряду. Також підтримали пропозицію Олександра Кватирка щодо врегулювання питання видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів на всю продукцію, що виготовляється та експортується із деревини дуба.

За результатами наради сторони домовилися продовжити діалог – у різних цільових групах та форматах – щоб якісно та оперативно напрацювати власні дієві шляхи вирішення проблемних питань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024